Доларът тържествува след заседанието на ФЕД

Американската централна банка даде сигнал, че ще започне да намалява паричните стимулите още тази година

92 ~ 4 мин. четене

Доларът поскъпва рязко след сигнала от Федералния резерв (ФЕД), че ще започне да намалява паричните стимулите още тази година, тъй като икономиката на САЩ се подобрява.

Еврото бързо се оттегли от 4-месечния си връх около 1.3418 срещу долара и днес сутринта вече е на 1.3250. Австралийският долар и останалите азиатски валути рязко поевтиняха, докато дилърите залагат, че предстоящата по-висока доходност на американските облигации ще принуди инвеститорите да пренасочат средствата си от високодоходните валути обратно към САЩ. Зелените пари са стабилни и срещу йената, прекъсвайки зависимостта от последните няколко седмици при която, долара падаше при спад на акциите в Токио. Долар/йена се търгува на 97, което е едноседмичен връх, въпреки спада на американските и световните борсови индекси след заседанието на ФЕД.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви, че намалението на покупките на облигации зависи от икономическите данни и че спада на безработицата в САЩ до 6.5% е по-скоро минималното условие, а не нещото което ще задейства повишението на лихвите. Въпреки всичко пазара гледа напред и доходността по американските облигации нарасна рязко. Очакванията са ФЕД да навлезе в повишение на лихвите след 2 години.

Коментарите на Бернанке, които потушиха надеждите за по-предпазливи действия, доведоха до рязък спад на цените на американските акции и облигации. Това доведе доходността по боновете до 15-месечен връх. 10-годишните книжа скочиха до 2.377% и приближиха върха от март 2012 на 2.399%, както и върха от октомври 2011 на 2.420%.

Изявлението на ФЕД го поставя пред другите големи централни банки при редуцирането на стимулите. Стимулите на 2-годишната програма на ЯЦБ са само на два месеца, докато мудната европейска икономика ще задържа ЕЦБ по-скоро настроена към намаления на лихвите.

Високодоходните валути са най-поразени като австралийския долар се срина до ново 33-месечно дъно срещу американския си съименник на 0.9240. В сряда валутата претърпя най-тежкото еднодневно понижение за последната една и половина години. Австралийският долар удари най-ниски стойности и срещу еврото за последните почти 3 години. Единната валута достигна нива от 1.4357 австралийски долара. Валутите на Корея, Тайланд, Малайзия и Филипините също се обезцениха днес с над 1%. Те бяха под допълнителен натиск и заради предварително измерване на PMI индекса за производствения сектор в Китай, който  допълнително отслабна през юни до 9-месечно дъно вследствие спада на новите поръчки.

Новозеландският долар преживя интересни движения в началото на днешната търговия и спадна срещу зелените пари след разочароващи данни за икономическия растеж в страната. Двойката удари 2-седмично дъно на 0.7842 след като стана ясно, че икономиката е нараснала със само 0.3% през първото тримесечие. Очакванията бяха за двойно по-голям растеж.

Намеренията на ФЕД за оттегляне на стимулите за американската икономика свалиха златото до 2-месечно дъно

Златото падна днес за четвърта поредна сесия и достигна най-ниски стойности след срива в средата на април. Понижението идва заради сигнала от Федералния резерв, че ще намали покупките на облигации по-късно тази година. Понижението на програмата от 85 милиарда долара покупки на активи вероятно ще намали подкрепата за жълтия метал, който вече се обезцени тази година с 20% заради бързия отлив на средства от фондовете за търговия със злато и заради спада на търсенето от топ потребителите Индия и Китай.

Все пак това може би не е края на растежа на златото, защото въпреки значителната стабилност на американската икономика има още какво да се желае. В началото на следващата година ще се говори най-вече с икономическите цифри. Безработицата вероятно ще реагира на пониженото изкупуване на облигации. Вчера председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви, че централната банка ще намалява постепенно с премерени стъпки покупките през първата половина на следващата година. Тези покупки ще бъдат спрени в средата на следващата година, ако американската икономика продължи да демонстрира сила.

Доскоро златото, считано за защита срещу инфлацията, печелеше докато световната икономика изпитваше затруднения, а централните банки реагираха в подкрепа на собствените си икономики. Металът удари рекордни стойности за всички времена от 1920 долара за тройунция през есента на 2011 година. Днес спот цената е 1344 долара и отчита понижение от 3% за седмицата. По-рано тя достигна и 1338 долара, което не е далеч от дъната в средата на април, когато беше отчетен най-големия срив за последните 30 години.

Активите на най-големия златен фонд в света за търговия SPDR Gold Trust спаднаха в сряда под 1000 тона за първи път през последните 4 години. При наличието на тези негативни настроения са необходими значителни количества покупки от физическия сектор, за да се стабилизира пазара, а това засега не става. Търсенето от Индия намаля след повишението на вносните мита от правителството. Търсенето от Китай също слиза след пика в началото на годината.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg