Две банки купувачи на "Виваком"

Интерес към българския телеком е проявил и Кирсан Илюмжинов, който наскоро придоби мажоритарен дял в "Петрол Холдинг", пише "Комерсант"

7878 ~ 2 мин. четене

Руската "ВТБ Капитал" и българската Корпоративна търговска банка (КТБ) се договориха да купят контролния пакет акции на телекомуникационната компания "Виваком". Това пише руският вестник "Комерсант", като цитира собственика на КТБ Цветан Василев. 

Според изданието сумата на сделката може да достигне 737 млн. евро. Тя трябва да бъде приключена през септември тази година.

Василев отказва да посочи точната сума, но по думите му цената е значително по-ниска от предложените 1,4 млрд. евро от "Тюрксел".

От мобилния оператор се интересуваше президентът на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов. През юни той се договори за купи местната "Петрол Холдинг", пише още "Комерсант". По време на посещението си в България Кирсан Илюмжинов прояви интерес към "Виваком", коментира пред изданието и Цветан Василев.

Илюмжинов се срещна с премиера Бойко Борисов, а миналата седмица се договори със собственика на "Петрол Холдинг" Митко Събев за покупката на 47,5% от компанията. По-рано руснакът придоби 52,5% от петролната компания, притежаваща 361 бензиностанции, 80 петролни хранилища и три пристанищни терминала, хотели, казино и авиокомпания.

 "Виваком" е лидер на пазара на фиксирани телефони в страната и вторият по големина мобилен оператор. Компанията беше предложена за продажба през 2011 г., защото не може да обслужва дълговете си,припомня руското издание. Най-големите й кредитори са "Deutsche bank", "Raiffeisen centralbank", Европейската инвестиционна банка, Castle Hill и "Royal bank of Scotland". Последната е организатор на консорциума кредитори. Консултант по продажбата е "Morgan Stanley".

Освен КТБ и "ВТБ Капитал" могат да се появят нови инвеститори във "Виваком". Според Василев след три-пет години в капитала на "Виваком" може да бъде включен и стратегически инвеститор, който може да бъде всеки от претендиращите за компанията европейски играчи - "Turkcell", "France Telecom". 

Покупката на "Виваком" може да се превърне във втората сделка на "ВТБ Капитал" на българския пазар. През миналата година банката купи за 100 милиона евро най-големия в страната производител на цигари "Булгартабак холдинг", припомня още "Комерсант".

Подкрепи Economic.bg