ЕИБ кредитира гръцкия бизнес със 750 млн. евро

Инвестиционната банка ще отпусне парите на малкия и среден бизнес, както и за осъществяване на проекти свързани с транспорт, енергетика и здравеопазване

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция е подписала споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която ще отпусне незабавно 750 млн. евро. Заемът ще бъде насочен към малките и средни предприятия, както и към проекти свързани с транспорт, енергетика и образование, пише Bloomberg.

малкият и среден бизнес ще получи 440 млн. евро от кредитната линия, според информацията на гръцкото финансово министерство.

"Споразумението ще налее реални пари в икономиката, в момент когато липсата на ликвидност причинява проблеми и задушава пазара", коментира финансовият министър Янис Сторнарас.

През юли ЕИБ и Гърция обявиха, че банката ще даде 1.44 млрд. евро на малките и средни предприятия в страната до 2015 г. Парите ще бъдат даден ина бизнеса чрез банките.

"С днешното споразумение "даваме сигнал на гърците и хората в Европа, че ЕИБ е тук и ще увеличим активността си в Гърция", коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Подкрепи Economic.bg