Еврото загуби всичките печалби от последната седмица

Единната валута попадна под обстрел след новината, че ЕЦБ обмисля намаление на лихвите по депозитите до нива под 0%

156 ~ 3 мин. четене

Доларът скочи до 2-месечен връх срещу йената през нощта, след като стенограмата от последното заседание на Федералния резерв показа, че централната банка може би е готова да започне оттеглянето на стимулите по време на някое от следващите заседания. За покачването на долара помогна и слизането на еврото заради коментарите за нови облекчения на Европейската централна банка, което доведе до загуба на всички печалби на единната валута от последната седмица срещу зелените пари.

Въпреки, че Фед на практика потвърди позицията си, че следи данните, тона на последната стенограма е по-агресивен от очакваното и предполага, че Фед може да реагира бързо на всяко подобрение на данните. Долар/йена се покачи до 100.53, което е точно под върха от септември на 100.62, докато доходността по дългосрочните американски облигации се изстреля до 2-месечни върхове след излизането на стенограмата на Фед от заседанието на 29 и 30 октомври. Шансовете за редукция на стимулите отново са съвсем реалистични и могат да настъпят още през декември, въпреки че това зависи от следващите данни за трудовата заетост.

Евро/долар слезе на 1.3418 по време на азиатската търговия и прекъсна възходящото движение тръгнало на 7 ноември от дъното на 1.3295. Единната валута попадна под обстрел след новина в Bloomberg, че ЕЦБ обмисля намаление на лихвите по депозитите до нива под 0%. Това би направило еврото крайно непривлекателно за банките, които складират парите си в ЕЦБ и вероятно ще ги принуди да търсят начини да отдадат на заем тези средства. Крайната цел на това действие е да се породи по-силен икономически растеж. Въпреки че новината не изяснява каква подкрепа има едно такова действие, тя потвърди индикациите, че по-ниската инфлация дава предимство на предпазливите мерки. Говорител на ЕЦБ отказа коментар на съобщението, което не се позовава на източник. Във всеки случай инвеститорите търсеха повод за прибиране на печалби от растежа на еврото и се възползваха от новината. Кросът евро/йена е на 134.78 след спад от повече от 1 йена дошъл след 4-годишен връх в сряда на 135.95. Печалбите на йената обаче изглеждат ограничени, тъй като инвеститорите с радост използват японската валута за покупки на по-високо доходни активи. Днес Японската централна банка запази 2-годишната си програма за покупки на активи без промяна каквито бяха и очакванията.

При другите валути австралийския долар слезе до 1-седмично дъно от 0.9294 срещу американския си съименник. Причината беше PMI индекса от Китай, който показа, че големия фабричен сектор в страната се е забавил през ноември най-вече заради намалението на новите поръчки за износ. Австралийският долар може да попадне под натиск в близък план когато управителя на централната банка Глен Стивънс произнесе реч в 11 часа българско време.

Опасенията за редукция на стимулите в САЩ свалиха златото до 4-месечно дъно

Златото се търгува близо до 4-месечното дъно след най-големия дневен спад за последните 7 седмици. Металът беше поразен от опасенията, че Федералния резерв може да започне намалението на монетарните стимули през следващите месеци. Стенограмата на Фед от октомври, която беше оповестена вчера, показа че централната банка е готова да стартира намалението на месечните покупки на активи на стойност 85 милиарда долара по време на някое от следващите заседания и в зависимост от излизащите данни.

Спот цената днес е 1248 долара за тройунция при дъно в сряда на 1240.69 долара дошло при обезценка за деня от 2.5%. Пазарът вече е на мнение, че редукцията на стимулите ще се случи по-скоро по-рано отколкото по-късно. Това провокира и прехвърляне на активи от златото към долара.

Данните в сряда подкрепиха намеренията на Фед, тъй като измерване за потребителските разходи в САЩ отчете по-голям растеж от очакваното през октомври. Ако излизащите данни продължават да подкрепят възстановяването на икономиката, то цената на златото може допълнително да спадне. Последните излезли данни изглеждат по-добри, а солидния растеж на работните места през ноември вероятно ще увеличи шансовете Фед да стартира редукциите  още през следващия месец.

Златото напредна значително през изминалите години благодарение на въпросните стимули и удари рекорд за всички времена от 1920 долара за тройунция през есента на 2011 година. Възстановяването обаче на американската икономика през тази година накара Фед да обмисли оттегляне на стимулите и това доведе до обезценка на жълтия метал с 1/4 през 2013 година.

Активите на SPDR Gold Trust, който е най-големия фонд в света за търговия със злато, спаднаха в сряда с 2.70 тона до 860.31 тона, което е най-ниска стойност за последните четири и половина години.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg