Френските „зелени“ във война с премиера заради ново летище

Насилието по време на митинг срещу изграждането му удря по коалицията на партията с кабинета "Еро"

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Властите на Франция са във война с политическата формация „Зелената партия” заради екосъобразността на изграждане на летище в град Нант. Вчерашен протест срещу строежа на ново летище във френския град Нант завърши със сблъсъци с полицията. „Полицаите използваха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите близо 10 000 души. Нанесени бяха щети на няколко магазина. Шестима полицаи бяха леко ранени”, съобщи тогава агенция France Presse (AFP).

Днес пък френският премиер Жан-Марк Еро се опита да успокои полемиката, която бе създадена от позицията на Зелената партия относно летището „Нотр-Дам-де-Ланд”. „Съпротивата на екологично ориентираната партия не е нещо ново и тя не поставя министрите от политическата сила в конфликт с мнозинството в правителството”, гласи посланието на министър-председателя. Тази сутрин той  заяви, че кабинетът „има нужда от всички свои членове”, цитира го вестник Le Figaro („Фигаро”).

От своя страна, говорителят на правителството заяви, че „Зелената партия” има право на позиция срещу строежа на аерогарата. Той обаче прехвърли вината за сблъсъците с полицията върху самите зелени, като официално от името на кабинета „Еро” осъди „актовете на насилие по време на демонстрация срещу строежа”.

Подкрепи Economic.bg