Гечев: България не беше готова за кризата

Теорията за наливане на пари в българската икономика на практика не работи, категоричен е Владислав Горанов

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

България не беше готова за кризата. Вина имат всички управляващи, включително и "Тройната коалиция". "Тройната коалиция" обаче остави 4 млрд. лв. над изискването във фискалния резерв. Това каза в ефира на bTV проф. Румен Гечев, бивш вицепремиер в правителството на Жан Виденов и настоящ депутат от БСП. Той упрекна бившия финансов министър Симеон Дянков, че моментално е започнал да пести вместо с публични финанси да съживи икономиката.

"През последните години Гърция харчи много повече от приходите си и това означава, че икономиката трябваше да расте. Но това не се случва", опонира му Владислав Горанов, депутат от ГЕРБ и заместник на Симеон Дянков в кабинета "Борисов". "Теорията за наливане на пари в българската икономика на практика не работи. Рисков е моментът, в който държавата вместо да създава правила се меси в икономиката", добави Горанов.

"Предвидили сме 500 млн. лв. за конкретни инвестиции. Мотото на нашето управление е реиндустриализация. Държавата няма да строи фабрики. Искаме да реиндустриализираме, за да произвеждаме повече", коментира Гечев.

Подкрепи Economic.bg