Германия брани монетите от 1 и 2 евроцента

Германците искат тези дребни монети да останат в обращение, смята гуверньорът на Bundesbank Йенс Вайдман

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Германия ще се бори за запазването на монетите от 1 и 2 евроцента. В интервю за Bild am Sonntag гуверньорът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман заявява, че германците държат тези монети да останат в обращение.

"Германците искат тези дребни монети да останат в обращение и аз споделям тяхното становище", казва Вайдман. Според него премахването им е само един от възможните сценарии, като във всички случаи окончателното решение трябва да бъде взето не от централните банки в еврозоната, а от министерствата на финансите.

В момента в страните от валутния съюз на ЕС са в обращение около 46 млрд. монети с номинал 1 и 2 евроцента. Те не са платежно средство за уличните автомати, трудно е да се плаща с тях на каса и затова мнозинството европейци ги складират у дома - над 100 хиляди тона метал.

Еврокомисията твърди, че разходите за производството на дребните монети надхвърлят тяхната номинална стойност. Гражданите от ЕС обаче се опасяват, че след премахването им цените на хранителните стоки ще бъдат закръглени нагоре.

Подкрепи Economic.bg