Google отбеляза създателя на Виенското колело и св. Валентин

Първото Виенско колело е американският отговор на Айфеловата кула

376 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Лидерът сред световните интернет търсачки Google замени обичайното лого на началната си страница с интерактивен Doodle, почитащ едновременно 154 г. от рождението на създателя на Виенското колело Джордж Ферис и Деня на влюбените - св. Валентин.

Ферис построява първото колело през 1893 г. за световното изложение "Светът на Колумб", което се провежда в Чикаго. Изобретението е американският отговор на Айфеловата кула, изградена за световното изложение в Париж през 1889 г.

Диаметърът на първото Виенско колело е 75 метра, а масата му - почти 2 хил. тона. Задвижва се с помощта на 2 парни машини, всяка от които с мощност 1000 к. с. Към колелото са прикрепени 36 кабинки с размер приблизително на автобус. Във всяка от тях има 20 места за сядане и 40 места за правостоящи, като по този начин общият капацитет на колелото е 2160 души.

Всяко завъртане на колелото се извършва за 20 минути. Въпреки че е около 4 пъти по-ниско от Айфеловата кула, колелото е по-високо от който и да е небостъргач от това време.

Подкрепи Economic.bg