Греков: Проблемът с производителите на тютюн не е решен напълно

Възможно е да има картелно споразумение между фирмите-изкупвачи, заяви земеделският министър

212 ~ 1 мин. четене

Направили сме всичко необходимо за изкупуването на тютюна. Проблемът естествено не е решен напълно. Все пак не ние изкупуваме тютюна. В района на Гоце Делчев се изкупува, но за съжаление бавно. Това заяви земеделският министър Димитър Греков в ефира на БНТ. В момента земеделското министерство обмисля още законови промени в полза на тютюнопроизводителите.

Той  допусна, че е възможно да има картелно споразумение между фирмите-изкупвачи на тютюн. Греков се надява до края на февруари да бъде изкупен целият произведен тютюн у нас.

Министър Греков отбеляза, че твърдението за картел между фирмите-изкупвачи на тютюн може би има основание. Цената на тютюна у нас варира от 5,50 до 6,50 лв., а качеството е различно - така че разликата в цената не може да бъде само 1 лв. Твърдя, че тази година имаме качествен тютюн. Имаме повече произведен тютюн от нужния за производството на цигари, така че може би това е намалила леко цената, посочи още Греков. Той отрече твърденията, че има политическо заиграване с проблема с тютюнопроизводителите.

Няма политическо заиграване, това е съдбата на тези хора. Аз също ходих при част от тютюнопроизводителите - просто искаме да направим всичко възможно да получат сигурност и да повярват, че държавата стои зад тях. Когато съм ходил, по-скоро исках да се уверя, че тютюнът с по-ниска цена е наистина с по-лошо качество. Присъствието на политиците е свързано с това, че искаме да се убедим в твърденията на нашите експерти, обясни Греков.

Коментари: 0