Хотелите в зимните курорти запазват цените

За българските туристи най-характерни са записванията в последния момент, каза председателят на Българската асоциация на туристическите агенции в България (БАТА) Светлана Атанасова

424 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Г-жо Атанасова, как се движат записванията за предстоящия зимен сезон? Очаквате ли ръст на туристите през зимните месеци спрямо миналата година? 

- На английския пазар към момента вървят добре записванията. На българския, все още не може да се каже, защото всичко става в последния момент. За ръст също е рано да се говори, тъй като все още няма ясни индикации. Интерес от страна на чуждестранни туристи има. Надяваме се зимните ни курорти отново да са пълни.

- Туристи от кои държави ще посетят тази година зимните ни курорти?

- Традиционно зимните ни курорти ще бъдат посетени от туристи от Великобритания, Русия, Украйна, както и съседните на България страни – Гърция, Македония и Турция.

- С какво най-много привличаме чуждестранните туристи? Само с ниските цени ли?

- Повечето гости от Великобритания например идват по няколко пъти по време на сезона. Смятам, че не е само заради ниските цени. Предполагам, че и те изиграват някаква роля в избора им, но след като те се връщат всяка година отново, дори и по няколко пъти  на сезон, означава, че ги привличаме и с други неща. 

- От кои туристи печели най-много бранша?

- Всичко зависи от престоя на туристите. Най-много печели от тези, които имат дълъг престой у нас или се връщат по няколко пъти в сезона.

- Има ли интерес от страна на българските туристи към зимните ни курорти или предпочитат да почиват навън?

- За българските туристи най-характерни са записванията в последния момент. Трудно е да се направи прогноза на този етап. Българите предпочитат Банско, Боровец и Пампорово. Всеки един от тези курорти има своите красоти и уникалност. През миналата година Банско и Боровец бяха пълни. Основните ни ски курорти си имат своите почитатели.

- Кои са чуждите дестинации, предпочитани от нашенците през зимата?

- Българите през зимата почиват обикновено към Азия, тъй като там е по-топло. Европейските ски курорти също са предпочитана дестинация от нашенци. Всичко зависи от това дали отиват на ски или на море.

- Има ли някакъв проблем при получаването на визи от чужденци?

- За момента проблем при получаването на визи няма. Надяваме се да остана така и в пика на сезона.

- Тази година по-скъпо ли излиза на туристите да почиват у нас?

- Към момента хотелите запазват цените. За съжаление още не знаем за операторите на лифтовете, защото все още не са показали цените за сезона. Те ги изкарват точно преди сезона. Другите курорти колективно ни изпращат цените година по-рано, но не и операторите.

Подкрепи Economic.bg