ICE поглъща NYSE Euronext

Нюйоркската фондова борса ще бъде придобита за 8.2 млрд. долара в брой и акции

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната стокова борса IntercontinentalExchange (ICE) купува оператора на Нюйоркската фондова борса NYSE Euronext за 8.2 млрд. долара в брой и акции, съобщи Bloomberg. Управителните съвети и на двете компании са одобрили споразумението и се очаква сделката да бъде финализирана през втората половина на 2013 г.

Функциониращата едва от 12 години борса за енергийни и суровинни фючърси ICE ще придобие 208-годишната нюйоркска борса за 33.12 долара на акция. Това е с 38% над цената на акциите при затваряне в четвъртък.

Сливането на NYSE Euronext, която контролира най-големите фондови борси не само в САЩ, но и във Франция и Холандия, с втората най-голяма борса за фючърси подчертава както растящото значение на дериватите във финансовата търговия, така и отслабващото положение на Нюйоркската борса. Делът на NYSE в търговията с акции е спаднал до 21% от 82% в най-добрите й времена.

Миналата година щатското министерство на правосъдието блокира съвместната оферта за враждебно изкупуване на NYSE Euronext от страна на ICE и Nasdaq OMX Group. Аргументът на властите бе, че такава комбинация ще създаде монопол на борсовите листвания в САЩ.

След сливането си ICE и NYSE ще запазят седалищата си в Атланта и Ню Йорк, като ICE обмисля отделно листване за европейските операции на NYSE. "Нашата сделка е отговор на еволюцията на пазарната инфраструктура и ни предоставя редица възможности за растеж, като същевременно подсилва конкуренцията на щатските и европейските пазари и увеличава способността ни да предоставяме иновативни продукти и услуги в световен мащаб", коментира изпълнителният директор на ICE Джеф Спречър.

Коментари: 0