Време е за диференцирани тарифи на газа

Големите равномерни потребители ще получат най-добрата цена

Автор: Димитър Гогов

Потребител, който потребява повече газ и е равномерен в потреблението , ще ползва най-добрата цена за синьо гориво, заяви изпълнителният директор на обществения доставчик на синьо гориво Булгаргаз , Димитър Гогов.  
Новите диференцирани тарифи и правила за ценообразуване, няма да бъдат въведени веднага още от началото на 2013 г.  Текстовете трябва да се проработят през Държавната комисия за енергийно и водно регулиране,  защото малко или много засягат сегашния тип на регулация на цената на природния газ, обясни Гогов.
"Нормално е , че тези, които потребяват по-големи количества газ, даже най-големи са недоволни , че са насъщата цена, на същия тип плащане, както са малките потребители. За диференциране на цените на природния газ се говори още от създаването на ДКЕВР, като необходимост и възможност за омекотяване на удара върху индустрията от от високите цени на руското синьо гориво. Това обаче така и не се случи досега.
Недоволниса и тези , които имат постоянно и сравнително равномерно потребление през годината, че плащат газа по същия начин както тези със сезонно потребление, каза Гогов.    
Затова Топлофикация София, която е един от най-големите потреители на газв страната,  но количествата са различни през зимата и през лятото, няма да получи най-изгодната цена..
Най-облагодетелствани ще бъдат торовите заводи, металургията и  производството на коминирана електрическа енергия в заводските централи. Либерализирането на пазара на газ и създаването на балансиращ пазар на енергия, ще допринесе за диференцирането на цените на газа .

Коментари: 0