ING продава бизнеса си в Азия

Холандската ING се е договорила за продажбата на 33.3-процентния си дял в China Merchants Fund за 98 млн. евро

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Холандската финансова група ING обяви днес, че е постигнала споразумение за продажбата на своя 33.3-процентния си дял в China Merchants Fund. Азиатската инвестиционна и застрахователна компания ще стане 100% собственост на другите двама партньори - China Merchants Bank и China Merchants Securities.

По силата на постигнатото споразумение цялата сума по сделката е 98 млн. евро. След финализирането ING ще получи чисто 64 млн. евро.

Продажбата е част от стратегията на ING да се раздели със своя застрахователен и инвестиционен бизнес в Азия. Холандската компания се надява да получи общо 7 млрд. долара от продажбата на застрахователния си бизнес в Азия, пише Reuters. Застрахователят има нужда от тези пари, за да се разплати с правителството за получената през 2008 г. държавна помощ.

"Процесът за освобождаване от останалия бизнес продължава", съобщиха от компанията като добавиха, че ще съобщават за всяко развитие в тази посока.

China Merchants Fund беше създадено през 2002 г. като съвместно дружество между ING Investment Management, China Merchants Bank и China Merchants Securities. На пазара на взаимни фондове в Китай компанията имаше пазарен дял около 3%.

Подкрепи Economic.bg