Икономиката на еврозоната в застой, износът компенсира

Икономическото доверие падна до най-ниските си нива от 2,5 години насам точно през май, като общата валута спадна до близо две-годишно дъно спрямо долара

Икономиката на еврозоната е в застой през първото тримесечие, след като компаниите съкратиха разходите, за да устоят на кризата на държавните дългове, като компенсират с печалба в износа.

Брутният вътрешен продукт в 17-членната еврозоната е непроменен от четвъртото тримесечие насам, когато падна с 0.3%. Това става ясно днес от статистическата служба на Европейския съюз в Люксембург, което потвърждава първоначалната оценка, публикувана на 15 май. Износът нарасна с 1% през този период, докато корпоративните инвестиции намаляха с 1,4%. Строителство падна с 1,1% от четвъртото тримесечие.

”Икономиката на еврозоната може да се затрудни да набере сила за текущото тримесечие, след като необходимостта от нови гръцки избори и влошаването на банковата криза в Испания засилва опасенията, че еврото може да се разцепи".

Икономическото доверие падна до най-ниските си нива от 2,5 години насам точно през май, като общата валута спадна до близо две-годишно дъно спрямо долара.

"Очакваме свиване на икономиката през текущото тримесечие, водена от износа и инвестициите", казва Герд Хасел, икономист от BHF Bank AG във Франкфурт. "Има повишен риск от рецесия. Наивно е да се мисли, че излизането на Гърция от еврозоната ще реши всичко", коментира още той.

Междувременно еврото падна с 6,4% спрямо долара през изминалия месец. Общата валута се търгува за $ 1,2510 днес в Лондон.

Коментари: 0