Инженерите в Европа не стигат

До 2025 г. Европа може да се нуждае от 500 хил. инженери повече

3638 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Индустриалният бизнес в Европа все повече усеща недостиг на инженери, което заплашва конкурентноспособността на Стария континент, съобщи Financiaal Times. Изпълнителните директори на някои най-големите производствени компании в Европа, прогнозират, че за в бъдеще все по-трудно ще бъдат намирани инженери.

„До 2025 г. Европа може да се нуждае от 500 хил. инженери повече”, каза главният изпълнителен директор  на вторият по големина производител на камиони в света Volvo Group - Олоф Персон. По думите му всички компании ще бъдат принудени да предвиждат все повече средства за нaучно-изследователска дейност в страни с по-голямо предлагане на инженери, като Индия и Китай.

„Недостигът на квалифицирани кадри, по-специално в Германия, вече е голям проблем. Трябва още сега да си гарантираме, че нашата образователна система ще осигурява правилните инженерни умения”, заяви главният изпълнителен директор на Siemens Петер Льошер. Той добави, че най-големият проблем в Европейската промишленост е безработицата сред младите хора, която е почти 24%.

Водещите индустриални компании в Европа са изложени и на редица други рискове спрямо конкурентите си от САЩ, като например по-скъпите суровини и енергийни източници, липсата на средства за малките предприятия и други.

Подкрепи Economic.bg