Инспектори бракуваха близо 2000 кг маслини

Проверките по заведенията в морските курорти продължават

168 ~ 1 мин. четене

4 505 проверки за седмица са извършили инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от ведомството. 185 от тях са на обекти по морските ни курорти.

 В резултат на проверките са възбранени и бракувани са 90 килограма хранителни продукти, 60 литра бира, 1 972 килограма маслини с пропуск в етикетировката, които ще могат да бъдат реализирани след отстраняване на несъответствието. 3 обекта са с наложена мярка за временно преустановяване на дейността. Издадени 245 предписания, съставени са 82 акта за установяване на административно нарушение.

Сред най-честите нарушения са пропуски в системите за самоконтрол, неправилно съхранение на храни, както и непълна етикетировка на храните.

От агенцията отчитат, че засилените проверки на обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене в морските ни курорти в областите Добрич, Варна и Бургас продължават.

При проверките през целия месец август – 1490 общо, са издадени 178 предписания и са съставени 103 акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и бракувани са 135 килограма хранителни продукти. Проверени са и 71 обекта, предлагащи услугата „all inclusive”, като не са установени несъответствия по сградов фонд и оборудване на кухните, капацитета на търговската зала и предлагания асортимент в обекта, както и необходимо пространство за работа и професионално оборудване, гарантиращо съхранението и приготвянето на храните по безопасен начин.

Подкрепи Economic.bg