Искат увеличение на минималната работна заплата

От КТ “Подкрепа” настояват да се свика в най-скоро време Националният съвет за тристранно сътрудничество

6750 ~ 2 мин. четене

От първи октомври минималната работна заплата да стане 330 лева, а пенсиите да нараснат с 15% и с още 10 % от първи януари. Това ще поиска на днешно си заседание редовният Изпълнителен съвет на КТ "Подкрепа", съобщи БНТ. Причината е повишението на тока, парното, водата, горивата и природният газ.

Според синдиката, до края на месеца се очаква да се увеличат цените на стоките от първа необходимост, главно на храните, а оттам и на всичко останало. Затова от "Подкрепа" настояват да се свика в най-скоро време Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Финансовият експерт в синдиката Мика Зайкова уточни, че колегите й ще подкрепят предложението на КНСБ да се отпуснат допълнителни помощи за най-бедните, заради ценовия скок на водата, горивата и топлото.

„Едва 20% от домакинствата успяват да се издържат нормално, защото 75% от хората са работещи бедни. Това са хора, които работят 8 часа, полагат своя труд и получават толкова мизерни заплати, че не могат да си покрият най-елементарните нужди. Сивата икономика се разраства, тоест все повече хора получават заплати, близки до минималните осигурителни прагове и минималната заплата, но това е нетърпимо”, каза тя.

Но не приемат идеята им увеличението на минималната работна заплата да стане факт от първи януари. Според КТ "Подкрепа" не може да се чака до Нова година, защото инфлацията ще се повиши още следващият месец. Прогнозите на синдикатите са тя да е между 6 и 7%.

По думите й - проблем е и това, че млади и образовани хора напускат страната. „Тези умни, млади хора, с добро образование, те просто си тръгват. Тръгват си, защото ние нищо не им предлагаме. Ще останем само старците и нискообразованите и понеже няма да има високообразовани, старците ще трябва да работим до 100 години, защото тази държава ще загине”, каза тя.

Подкрепи Economic.bg