Италиански афери

Около най-дълго управлявалия премиер на Италия винаги е пълно със скандали, жени и гафове със световна слава

Автор: Мария Владимирова

Представителен, екстравагантен, ярък, непредсказуем, с маниери на младеещ плейбой, самовлюбен, егоистичен и бог знае още какъв...Той е най-дългогодишният министър-председател на Италия.

Политическа му кариера е противоречива. Твърди се, че малка част от успеха му в политическите надпревари е, че е президент на футболния клуб "Милан", а фактът, че е едновременно министър-председател и важна фигура в медийния бизнес, предизвиква спорове.

В момента Силвио Берлускони е вън от властта и от затвора... поне засега. Бившият италиански министър-председател подаде оставка през ноември миналата година на фона на скандали, гафове и разпадаща се икономика. Той е съден за данъчни измами, корупция, секс с малолетни.... Той твърдо отрича всички обвинения. Берлускони започна кариерата си като певец на круизни кораби, а по-късно изгражда богатството си чрез Fininvest - империята му, която има интереси в медиите, застраховките "живот", филмопроизводството и разбира се футболния отбор "Милан".

Днес той е разведен, има пет деца и богатство, оценявано от Forbes на 5.9 милиарда долара. Бизнес изданието го поставя на 21-ото място в класацията си на най-влиятелните хора  в света, 6-ия по богатство в Италия и 169-ия в света.

Предприемач

Роден на 29 септември 1936 г., Силвио Берлускони започва кариерата си като продавач на прахосмукачки и изгражда репутация в любимите си нощни клубове и круизни кораби.

Завършва право когато е на 25 години, а една година по-късно успява да склони банката да финансира строителната фирма, която той кръщава "Едилнорд". Основана през 1962, "Едилнорд" става успешна фирма за недвижими имоти и построява цяло предградие северно от Милано.

Десет години по-късно той създава Telemilano - местна кабелна телевизия, която по-късно ще се превърне в най-голямата медийна империя: Mediaset. Компанията му "Фининвест" в момента притежава Mediaset, най-голямата издателска къща в Италия "Mondadori", всекидневникът "Il Giornale", ФК "Милан" и десетки други компании. Неговата инвестиционна компания също така контролира трите най-големите частни телевизионни станции, а във времето, в което Берлускони седеше на премиерския пост алиансът отговаряше и за трите национални тв канала RAI.

Forza Italia

През 1993 г. Берлускони основава политическата партия, Forza Italia (Форца Италия), кръстена на фразата, скандирана от феновете на "Милан", която означава "Напред, Италия".

На следващата година той става премиер след сформирана коалиция между десните Национален алианс и Северната лига. Но съперничество между тримата лидери, заедно с обвинителен акт от съда в Милано, който получава Берлускони за предполагаеми данъчна измама, е свален от поста едва седем месеца по-късно.

Берлускони губи изборите през 1996 г., но до 2001 г. е на власт отново в  коалиция с бившите си партньори. Десет години по-късно, след като е оглавявал най-дълго задържалото се правителство в Италия след Втората световна война, пак бива победен от г-н Романо Проди.

Берлускони отново поема кормилото на властта през 2008 г. А през 2011 г. с отслабената подкрепа на народа и дълговата криза в еврозоната, подава оставка, след като губи парламентарно мнозинство.

Най-голямата му слабост

Обвиняват го за секс с 33 жени за два месеца, той отрича заради...възрастта си. Все пак това е

човекът, който въведе термина "бунга-бунга" за своите прословути секс партита.

Не е тайна, че най-голяма слабост на бившият италиански премиер Силвио Берлускони са

жените. Любовните му похождения с различни красавици, както и назначенията им из различни правителствени структури, че дори в Европарламента, станаха причина за много от критиките към 74-годишния плейбой. През май 2009 съпругата му подава молба за развод, след като вече не може да издържи на десетките ми изневери. В същото време бащата на 5 деца продължава да бъде себе си и няма никакво намерение да се извинява на никого.

Съден е заради платената си сексуална връзка с непълнолетната тогава мароканска танцьорка Карима Ел Махруг, по известна със сценичния си псевдоним Руби и заради опита му да скрие този факт, както и личният разговор, който провел с полицията за освобождаването й, след като тя се озовала в ареста заради предполагаема кражба.

За тена на Обама и други

Берлускони често прави противоречиви коментари като сравнява себе си с Иисус Христос, казва че единственият начин жените да успеят в живота, е да се омъжат за богат мъж и прави известното си изказването за Мусолини, който по думите му е "бил доброкачествен" и никога не е убивал, а "само е изпращал хората в изгнание".

В един подслушван разговор, публикуван от медиите през септември, той се хвали как трябва да отказва на младите жени, които на опашка чакат пред вратата му, защото "може да "задоволи само осем от тях, не повече".

На панаир на мотоциклети в Милано през ноември 2010 г. Берлускони каза, че понякога "заглежда красивото лице на млада девойка" и че това е по-добре отколкото да е гей.

През април 2009 г., когато посети оцелелите от земетресението в Акуила хора, настанени в палатки, той заяви: "Това положение би трябвало да приемат като уикенд, прекаран в природата".

При избора на новия американски президент Барак Обама през ноември 2008 г. Берлускони каза, че е "симпатичен, млад и с добър загар".

Берлускони постави два пръста над главата на тогавашния министър на външните работи на Испания Жозеф Пике. А през 2008 година пък, по време на официалната визита на германския канцлер Ангел Меркел в Рим, Силвио Берлускони изскочи зад гърба й и извика: "Ку-ку!".

По време на групова "семейна" снимка на неформална среща на ЕС в Испания през февруари 2002 г. Берлускони постави два пръста над главата на тогавашния министър на външните работи на Испания Жозеф Пике.

Защо той няма да влезе в затвора

   
Коментари: 0