Италия въведе данък върху високочестотната борсова търговия

Страната предвижда и въвеждане на данък върху търговията с дериватни инструменти

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Италия стана първата страна в света, която въведе данък върху високочестотната борсова търговия, съобщи британският вестник Financial Times. Според изданието мерките целят да се ограничи противоречивата практика. При този вид търговия брокерите използват сложни компютърни алгоритми за търгуване на хиляди акции в рамките на милисекунда.

Данъкът предвижда установени прагове за високочестотната търговия за промяна и отказ от сделки, които ще бъдат таксувани с 0.02%. Фиксирани такси ще има и за дериватите в зависимост от вида договор, а сделките извън борсите ще бъдат обект на по-високо облагане. Посредниците са изключени от данъка.

Страната предвижда и въвеждане на данък върху търговията с дериватни инструменти. Данъкът ще се прилага независимо къде е извършена транзакцията, стига една от страните по сделката да е базирана в Италия.

Големите корпорации и банките в Италия настояват за изясняване на ключови подробности около новите данъци, тъй като според тях те могат да се отразят неблагоприятно на ликвидността на италианския пазар. След въвеждане на данъка върху операциите с акции през март, търгуваните обеми в страната намаляха рязко.

Подкрепи Economic.bg