Изплащат заплатите в „Напоителни системи” до края на април

Очаква се дружеството да се преструктурира като се раздели на две отделни предприятия

148 ~ 1 мин. четене

Дължимите заплати на служители от „Напоителни системи” ЕАД ще бъдат изплатени до края на месец април. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев на среща с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков и представители на синдикатите, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Министърът и синдикалистите се съгласиха, че за да се реши проблемът със задлъжнялостта на „Напоителни системи”, дружеството трябва да се преструктурира като се раздели на две предприятия. Към МЗХ ще бъде създадена Работна група, която да подготви административното разделяне, като дейностите по отводняване ще се обособят в държавно предприятие, а тези по напояване да си останат в Търговско дружество.

По този начин бюджетът ще поеме издръжката на работите по превенция от бедствия и наводнения, която в момента се финансира от търговската дейност на „Напоителни системи” и заради, която дружеството прави разходи, които не се покриват от държавата.

Работната група, в която ще има представители на синдикатите, ще бъде готова с проекта за преструктуриране до средата на месец юни, така че следващото правителство ще може да вземе окончателното решение за отделянето на дейностите.

Подкрепи Economic.bg