Йената и еврото се повишиха спрямо долара

Американският суров петрол се повиши с 50 цента до 98 долара за барел

172 ~ 4 мин. четене

Йената се повиши във вторник, след като по-рано през деня се търгуваше в близост до 3-годишното си дъно спрямо долара. Основна роля за рязкото поскъпване на йената оказа изявлението на длъжностно лице, представител на Г-7, според което, групата на седемте държави проявява "загриженост за умишлено предизвиканите движения" в японската валута.

Йената падна късно в понеделник, след като американският заместник-министър на финансите Лил Брайнард заяви, че САЩ подкрепя японските усилия за прекратяване на дефлацията и подсилване на растежа в страната. Пазарните участници приеха новината като зелена светлина за допълнителни продажби на йени. Но от САЩ поясниха, че Япония трябва да изпълнява своите ангажименти към Г-7, за пазарно определяне на валутните курсове.

От Г-7 заявиха, че страните трябва да оставят пазара да определя обменните курсове, добавяйки, че фискалната и паричната политика не трябва да бъдат насочени към девалвиране на валутите. Бе допълнено, че проблема ще бъде поставен за разглеждане на срещата на Г-20 в Москва този петък и събота.

Пазарните участници очакват, че до края на седмицата най-вероятно йената ще възвърне още от стойността си, поради факта, че всяко изказване против политиката на Япония от други страни, ще има позитивно влияние върху йената. Очакванията са, че в краткосрочен план йената едва ли ще премине цената от 94 йени за долар. Доларът последно се търгуваше за 93,60 йени, което е спад с 0.8% за деня. В понеделник доларът достигна връх от 94.42 йени, което бе най-високото му ниво от май 2010 г. От началото на тази година зелените пари са се повишили със 7.8% спрямо йената.

От BNP Paribas заявиха, че техническите им показатели показват, че доларът е надценен спрямо йената при настоящите нива, като справедливата стойност на долара възлиза на 91,05 йени.

Еврото се понижи с 0,5% срещу йената до 125.70 йени. На 6 февруари единната европейска валута  удари почти тригодишен връх от 127,71 йени. От началото на годината единната валута се е повишила с около 10% спрямо йената, което предизвика протести от някои европейски лидери, които се опасяват, че силното евро ще навреди на крехкото икономическо възстановяване в евросъюза.

Еврото се покачи спрямо долара във вторник, след като президентът на Европейската централна банка, Марио Драги заяви, че валутната война е преувеличена и еврото не е надценено. Според Джонатан Люис, основател и главен отговорник за инвестициите на фонда Samson Capital Advisors, който притежава около 7 млрд. долара капитал, загрижеността за спасителния план за Кипър, испанският политическа скандал и навечерието на изборите в Италия е най-вероятно да забавят покачването на еврото.

На европейските пазари на облигации, Испания продаде 6 и 12-месечни държавни облигации на стойност 5.6 млрд. евро, като това бе повече от очакваната целева сума, но доходността по продадените облигации бе завишена поради корупционния скандал в страната, предизвикал леко недоверие сред инвеститорите.

В Съединените щати, фокусът е насочен към изявлението на президента Барак Обама пред Сената, което ще се състои тази седмица и което има за цел да се стигне до сделка за избягване на автоматичните съкращения на разходите, което ще е в сила на 1 март.

Златото с покачване след изказването на Г-7

Златото се повиши в края на търговията във вторник, след като по-рано през деня достигна триседмично дъно от 1639 долара за тройунция.  Спот цената на златото се повиши след изказването на представител на Г-7, в което подчертава необходимостта от запазването на пазарния принцип на определяне на цените на световните валути. Изявлението предизвика купуване на злато, като защита срещу поевтиняването на долара спрямо йената. В края на деня цената на спот златото бе 1650 долара за тройунция.

Според някой анализатори в момента печалбите в злато са ограничени от подобряващата се световна икономика и избягването на "сигурните убежища" от страна на инвеститорите.

Златото не отбеляза сериозен ръст дори и след новините, че Северна Корея е направила подземен ядрен опит и  новината, че спорът между Иран и Израел относно ядрената програма на Иран се разгорещи.

Американският суров петрол се повиши с 50 цента до 98 долара за барел. Цената на черното злато нарасна, след като от ОПЕК заявиха, че световното търсене на петрол ще расте по-бързо от очакваното през годината.  Енергийната администрация на щатското правителство също излезе със свой доклад, според който също се очаква търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне по-бързо през 2013 г., отколкото се очакваше.

Загрижеността относно ядрената програма на Иран бе друг фактор, повлиял за покачването на цената на петрола.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Иран е инсталирал  нови центрофуги за обогатяване на уран, които могат да намалят с 1/3 времето, необходимо за създаване на ядрена бомба от Иран.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg