Категория "Зелена звезда" за туристическите обекти

Потребителите ще могат да правят информиран избор между три групи продукти в търговските вериги – био, „свежи” и традиционни плодове и зеленчуци

180 ~ 1 мин. четене

Категория „Зелена звезда“ ще получават заведения, предлагащи еко, био или натурални продукти. Това става ясно след проведена работна среща с участието на зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и зам.-министъра на икономика и енергетиката Бранимир Ботев.

"Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще си партнират за „изчистване" и създаване на критериите, по които ще бъдат включени продуктите в категорията", каза зам.-министър Абазов.

Представителите на туристическия бранш предложиха освен био и еко да се приложи и трети критерий за „Зелена звезда", който да е натурално произведена продукция в България. По този начин ще бъдат стимулирани родните производители и ще се постави акцент върху българската продукция.

Биопродуктите и „свежите“ плодове и зеленчуци ще бъдат организирани на отделни щандове в търговските вериги. Това предвиждат част от промените които ще бъдат включени в Наредба № 1 за правилата за прилагане на биологично производство. По този начин потребителите ще могат да правят информиран избор между три групи продукти в търговските вериги – био, „свежи” и традиционни плодове и зеленчуци.

В отговор на поставени въпроси по време на дискусията зам.-министър Бюрхан Абазов обясни, че МЗХ търси начини да се осигури най-прекият път за българските производители до търговските обекти, за да могат те директно да предлагат продуктите си. С този ход ще се повлияе на тенденцията 90% от биопродуктите, които се произвеждат в страната ни да се изнасят зад граница.

Подкрепи Economic.bg