Кочерлакота: Нужни са повече стимули за икономиката

Председателят на клона на ФЕД в Минеаполис подкрепя политиката за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара

188 ~ 2 мин. четене

Председателят на клона на ФЕД в Минеаполис - Нараяна Кочерлакота, който подкрепя политиката на ФЕД за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара, заяви, че становището на възгледите на централната банка за инфлацията и безработицата водят до нужда от допълнително приспособяване.

Собствените прогнози на Федералната комисия по отворения пазар сочат, че той трябва да осигурява повече стимули за икономиката, а не по-малко, заяви Кочерлакота в своя реч вчера в Университета на Уисконсин в Ла Крос. Той не гласува за паричната политика на банката тази година.

Заседанието на Федералния комитет по отворените пазари на 17-18 септември вероятно ще вземе решение за намаляване на изкупуването на облигации, на такова мнение са 65% от икономистите, участвали в анкета миналия месец. Председателят на ФЕД Бен Бернанке и колегите му обещават в продължение на повече от година да поддържат темповете на изкупуване, докато не видят значително подобрение на пазара на труда, включително и безработицата, която е 7.4% през юли.

Комитетът също така се ангажира да задържи основния лихвен процент близо до нулата, докато нивото на безработица не спадне под 6.5%, а нивото на инфлация не надвиши 2.5%. Кочерлакота, ранен привърженик на обвързването на политиката с икономически показатели, призова ФЕД да засили приспособимостта като намали целевата си граница за безработицата на 5.5%.

Макар че ще отнеме известно време, докато безработицата спадне до 6.5%, ФЕД трябва да доизпипа стратегия ти са за това какво ще прави, след като този показател бъде достигнат, заяви Кочерлакота по време на отделен форум в университета. "Трябва да се справяме по- добре с комуникацията", касаеща намеренията на ФЕД, каза той.

ФЕД "не успява да осигури достатъчно стимули за икономиката", заяви вчера Кочерлакота, позовавайки се на целевите нива за инфлацията и безработицата на Комитета. Участниците в комисията през юни прогнозираха, че "инфлацията ще остане под 2 на сто в средносрочен план и че безработицата ще намалее постепенно".

Спекулациите, че ФЕД ще намали покупките си на облигации тласнаха нагоре разходите за заемане. Средният лихвен процент на 30- годишна ипотека с фиксирана лихва се е увеличил до 4.57% от рекордно ниското ниво от 3.31% през ноември. Възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации са достигнали 2- годишен връх на 2.96%, покачвайки се с 0.06 процентни пункта.

"Американската икономика се възстановява от най- големия неблагоприятен шок за последните 80 години, а исторически безпрецедентният шок трябва да доведе до исторически безпрецедентна реакция на паричната политика", каза Кочерлакота.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg