Кои са най-възхитителните компании в света

Списание Fortune ги оцени спрямо техния престиж, талантиливите служители и иновативността на продуктите

348 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова
Компаниите са класирани на 9 различни критерии като качество на обслужването, иновативност, качество на продуктите или услугите, способността да привлича и задържа талантливи хора, социални отговорности и план за бъдещето. Според тези изисквания списание Fortune избра най-добрите и ги нарече "възхитителни". Запознайте се с челната петорка, както и с целия списък на Топ 30 по-долу.

1. Apple

Оценка: 8,24

Въпреки несигурната цена на акциите и редицата други проблеми, Apple отново е лидер сред финансовите гиганти. Само за последното тримесечие на 2012 г. тя отчита 13 милиарда приходи, което я превръща и в най-печелившата компания в света за този период.

Освен това "отхапаната ябълка" разполага със своя твърда клиентска аудитория и продължава да е неотстъпчива когато става въпрос за цените на продуктите. Това пък само запазва реномето на iPhone и iPad, славещите се като устройства, излъчващи престиж. Въпреки конкуренцията, през последното тримесечие на изминалата година iPhone 5 бе най-продаваният смартфон в света, а iPhone 4S - вторият такъв.

2. Google

Оценка: 8,01

Техно гигантът, стоящ зад най-популярната интернет търсачка в света, и тази година бе обявен за най-желаното място за работа. Големият успех, който от Google очакват да постигнат тази година обаче се нарича Android OS - операционната система, която се очаква да задмине по популярност iOS на Apple сред потребителите в Канада и САЩ.  На Google Play пък се възлага надеждата да изпревари App Store по общ брой на предлаганите в смартфони и таблети приложения.

3. Amazon

Оценка: 7,28

Amazon успява да се запази като лидер в електронната търговия благодарение на своите ниски цени, ефективно обслужване и широкото разпространение на услугата си. Миналата година Fortune обяви главният изпълнителен директор Джеф Безос за бизнесмен на годината заради "звездния растеж на компанията". Освен, че Amazon се впусна в битката на таблетни устройства с Google и Apple, вече се говори и за Amazon смартфон.

4. Coca-Cola

Оценка: 7,32

Газираните напитки са враг номер едно в битката срещу затлъстяването в САЩ. Но Coca-Cola не разчита само на тях, както и не печели само от родния си пазар.

За всеки е ясно, че марката се радва на популярност в цял свят. През миналата година тя  се похвали с двуцифрен ръст на продажбите си в страни като Индия и Тайланд. Диетичният вариант на Coca-Cola е най-консумираната безалкохолна напитка в САЩ (за сравнение конкурентната на Pepsi застава на номер 3).

Компанията реализира добри приходи и от продажбата на своите минерални и витаминизирани води, а вече прави и протеинови шейкове.

5. Starbucks

Оценка: 7,94

Петото място сред най-възхитителните компании е за най-голямата верига кафетерии в света в света Starbucks. Тръгнала от малко кафене в Сиатъл през 1971 г., днес веригата налага нови стандарти в бизнеса. А и успя да вклини в речника на клиентите си думички като "карамелоено макиато" и всичките разновидности на  фрапучино, мокачино и т.н.

Въпреки да беше принудена да затвори голяма част от магазините си заради идването на финансовата криза, през миналата година компанията отчете рекордните 13,3 млрд. долара приходи или с 14% повече от година по-рано.

Ето и останалите:

6. IBM
7. Southwest Airlines
8.  Berkshire Hathaway
9. Walt Disney
10. FedEx
11.  General Electric
12.  McDonald's
13.  American Express
14. BMW
15.  Procter & Gamble
16.  Nordstrom
17. Microsoft
18. Nike
19. Whole Foods Market
20. Caterpillar
21. 3M
22.  Target
23.  Johnson & Johnson
24.  Costco Wholesale
25.  Exxon Mobil
26. Boeing
27.  Wal-Mart Stores
28.  J.P. Morgan Chase
29.  Toyota Motor
30.  UPS
Подкрепи Economic.bg