Конфискация на АТВ и джипове на Витоша и Рила

Мярката се въвежда с промени в Закона за защитените територии.

Автор: Таня Киркова

Гонките с мотори, АТВ-та и джипове по платото под Черни връх или край Рилските езера и влизането на моторни превозни средства в 11 -те Природни, трите Национални парка и защитените местности и резервати са забранени и ще бъдат наказвани с конфискация на МПС -нарушители, каквито и да са те. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Ековедомството вече е подготвило промените в Закона за защитените територии, с които ще бъде наложена драстичната мярка.
През втората половина на ноември проектът ще бъде пуснат на междуведомствено съгласуване, като междувременно ще бъде консултиран с неправителствените организации.
Ако другите министерства се произнесат бързо, предполагам, че към средата на декември или по-скоро към Коледа ,той ще бъде приет от Министерски съвет и ще влезе в парламента, каза Нона Караджова.

Превозното средство ще се отнема в полза на държавата, няма да се спира от движение само временно.

Министърът очаква подкрепа от колегите си за решаването на проблема. Вредите , които джиповете , моторите и другите превозни средства нанасят на биологичното разнообразие в защитените територии са огромни. Горските пътища, поляните и пътеките се изравят при  силовото управляване на МПС-та и се унищожават редки растителни и животински видове.   Шумът също пречи на флората и фауната.

Независимо от призивите на МОСВ и намесата на МВР, на Дирекцията на Националните и Природни паркове и на  горските, продължават неразрешените влизания с тези превозни средства в Националните, природни паркове и защитените територии. Това става въпреки, че е забранено и има много места в България, подходящи за екстремно шофиране и управляване на тези превозни средства. средства.
Оказва се глобите от 100 до 5000 лв. са неефективни, тъй като масово не се плащат
Затова се принудихме да въведем мярката за отнемане в полза на държавата на МПС-та, които нарушат разпоредбите, обясни екоминистърът.

Забраната няма да важи само в случаите, когато превозните средства се използват за гасене на пожари или други спасителни операции.

Коментари: 0