Марин Райков ще отговаря като посланик и за Малта

В качеството си на дипломатически представител в Рим той вече отговаря за Сан Марино

Марин Райков ще отговаря като посланик и за Малта
Автор: Николай Марченко

Служебното правителство реши да предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който посланикът на България в Италия Марин Райков да бъде назначен и за такъв в Малта със седалище в Рим.

Към момента България няма акредитиран посланик в Малта. Необходимостта от назначаване е свързана с интереса за пълноценно развитие на отношенията с Малта в различни области на двустранно сътрудничество, както и със съвместната дейност в Европейския съюз (ЕС) по въпросите за преодоляване на негативните последствия от голямата бежанска вълна и нелегалната имиграция, пише в мотивите на кабинета „Близнашки“.

Според тях големият професионален опит на Марин Райков в областта на външната политика и дипломацията „ще допринесе за поддържане на високото ниво на диалога с Малта в качеството й на близък политически и икономически партньор в рамките на ЕС“.

Това ще е пореден пост по съвместителство за Марин Райков - от март 2014 г. той отговаря като посланик и за съседстващата с Италия Република Сан Марино.

Марин Райков беше и премиер в предишното служебно правителство от пролетта на 2013 г. В края на работата му самият той в качеството си на министър-председател и министър на външните работи внесе предложение на заседание на кабинета, с което бе предложен на президента за посланик в Рим, след като преди да оглави кабинета бе на същия пост в Париж. Това предизвика критики от страна на наследилия го тогава като шеф на МВнР Кристиан Вигенин, влязъл в спор по темата с държавния глава заради „конфликт на интереси“ при Райков.

 

Коментари: 0