Масовата вълна от българи в Англия се отлага

Едва 4% от сънародниците ни са заявили твърдото си намерение да потърсят работа на Острова след 2014 г.

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Социологически проучвания, които са поръчани от BBC в България и Румъния показват, че падането на ограниченията за работа на българи и румънци от началото на 2014 г., все още оказва влияние върху броя на хората, които планират да се преместят в Обединеното кралство или в друга страна от Европейския съюз (ЕС). Резултатите са на база 1000 интервюирани във всяка от двете страни.

Много българи казват, че биха искали да работят в чужбина, тъй като страната има най-ниски доходи на глава от населението в ЕС, припомня BBC, позовавайки се на данни на европейската статистическа служба.

В Румъния много малко хора, или 1% от всички интервюирани, са посочили, че търсят работа в Обединеното кралство през 2013 г. или 2014 г.

В България цифрите са по-високи - 4.2% от анкетираните са казали, че биха търсили работа в Англия. Повечето са посочили, че се интересуват от пътешествия до Обединеното кралство.

Анкетираните и в България, и в Румъния са посочили, че заминат да работят на Острова само ако имат конкретно предложение от агенция или от компанията.

Подкрепи Economic.bg