Мостовете издържат до 6-та степен

Съоръженията сега са сигурни, но при по-голям трус не се знае дали ще издръжат, каза пътният шеф Лазар Лазаров

Мостовете у нас са проектирани за 6-та степен по скалата на Медведев, никой не може да гарантира, че при силен трус някое съоръжение няма да рухне, заяви Лазар Лазаров, шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", пред бТВ.

Още от 2006 г. има доклад, който казва, че мостовете трябва да бъдат ремонтирани. Подменяла се е обаче само асфалтовата настилка, все едно да слагаш нов покрив на стара къща, обясни той.

Лазаров допълни, че мостовете са сигурни в момента, но при земетресение в софийския разлом с по-голяма сила, може и да не издържат.

След година и половина ще имаме напълно сигурни съоръжения, сега е моментът да се ремонтират мостовете, каза още той. Трафикът през лятото няма да бъде блокиран, движението ще се пренасочва, допълни Лазаров. Над съоръженията има постоянен мониторинг, успокои той.

Сградите в столицата, които са строени след 1987 г., са проектирана за 9-та степен по скалата на Медведев. По-старите са проектирани според 7-ма степен по същата скала, обясни пък главният архитект на столицата арх. Петър Диков. По думите му такива са около 75% от постройките у нас.

Коментари: 0