НАСА налива 1 млрд. долара в нови разработки

Най-много пари получава Boeing

Американската космическа агенция НАСА ще инвестира 1,1 млрд. долара за разработката и изпитанията на превозните средства, които ще заменят изведените от експлоатация космически совалки. За намеренията е съобщил служител на НАСА, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Самолетостроителният гигант Boeing ще получи най-много средства - 460 млн. долара. Компанията разработва космическия кораб-капсула, наречен "CST-100". На борда му могат да пътуват до 7 астронавти и е предназначен за непродължителни космически експедиции.

Калифорнийската "Спейс екс" ще получи 440 млн. долара. Компанията засега е постигнала най-голям прогрес в сферата на космическите полети. През юли разработеният от нея кораб "Дракон" се превърна в първия частен космически апарат, който се скачи с Международната космическа станция и след това се завърна на Земята. Полетът бе тестов и без пилот.

Малко известната "Сиера Невада" ще получи 213 млн. долара. Нейната капсула "Дрийм чейсър" е предвидена за седемчленен екипаж и още е в стадий на разработка. Въпреки това компанията твърдо разчита да осигури напълно работещ апарат до 2016 г.

Коментари: 0