NASA обучава 80 български ученици

Участниците в Space Camp Turkey ще получат уникална възможност да участват в истинска тренировъчна програма на NASA

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

80 български ученици ще бъдат обучени това лято в космическия лагер на NASA в гр. Измир, Турция, съобщи Центърът за творческо обучение (ЦТО). От тях седем ще получат стипендии, покриващи част или целите разходи за престоя и обучението, а пътуването на останалите ще бъде финансирано от родители, спонсори или от самите училища.

Учениците са избрани с Национален конкурс за есе по една от трите теми: „Междузвездните пътувания – развитие на транспорта, на средата за живот, на възможните човешки професии“, „Земята - моята земна и землянска лаборатория“ и „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?“. Постъпили са общо над 130 есета на ученици от 20 области на България и 36 различни населени места.

Участниците в Space Camp Turkey ще получат уникална възможност да участват в истинска тренировъчна програма на NASA, да провеждат симулации на изстрелване на совалка, да влязат в почти идентичен макет на кабината на совалка, да използват различни тренажори и симулатори и т.н.

На 11 април български ученици, учители и научни дейци с интереси в областта на астронавтиката ще честват заедно Международния ден на космонавтиката – 12 април. На събитието, което ще се проведе в Частния транспортен колеж в столицата, ще бъде представен и иновативният симулатор за пилоти на колежа, а всички присъстващи ще имат възможност да го тестват. Сред присъстващите ще бъдат и ученици, които са преминали обучение в лагера Space Camp Turkey, както и такива, които предстои да отидат там това лято.

Подкрепи Economic.bg