Нарушения за милиони в АЕЦ „Белене“

Държавната финансова инспекция е установила над 36 млн. лв. щети за държавата от сделката на НЕК и BNP Paribas

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Голям брой нарушения на режима за възлагане на обществени поръчки са установени по проекта АЕЦ "Белене", показва доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). През първото тримесечие на 2013 г. са направени 126 финансови инспекции на държавни предприятия, общини, болници, федерации и учебни заведения.

Проверката на АДФИ за законосъобразността на сключването и изпълнението на договора за мостово финансиране на проекта АЕЦ "Белене" с френската банка BNP Paribas е установила 15 нарушения - всички свързани със Закона за обществените поръчки.

През 2007 г. Националната електрическа компания (НЕК) тегли 250 млн. евро инвестиционен заем, като разходите по обслужването му възлизат на 80 млн. евро. Проверката на АДФИ обаче е показала, че парите не са били използвани по предназначение, а за покриване на текущи разходи.

Сделката е донесла финансови загуби за НЕК на стойност 36.5 млн. лв., показва проверката. Пряка щета за държавата оказва т.н. "суапова" сделка на стойност 36 млн. евро, сключена от директорите на НЕК и банката. Траншовете по кредита, които е трябвало да отидат за "Белене", са използвани за текущи нужди на НЕК. Идеята на подобна сделка е да се застраховат лихвените плащания, но тъй като не е имало такива, нищо не е застраховано.

След като Народното събрание спря проекта стана ясно, че BNP Paribas не е представила изискуемите документи и офертата й не е отговаряла на предварителните условия.

През май 2013 г. България трябва да погаси 400 млн. лв. по този кредит.

34 са нарушенията, които Агенцията за държавната финансова инспекция е установила в "Български пощи", като за дружеството се отчитат 9 нарушения в процедурите за обществените поръчки. Една е проблемната поръчка на Военномедицинската академия, която е на стойност 609 хиляди лева, пише още в доклада.

Подкрепи Economic.bg