Недоспиването води до нездравословно хранене

След безсънна нощ хората предпочитали по-високо калорични храни като пица и понички

3812 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Според учени от университета Бъркли в Калифорния недоспиването води до избор на по-нездравословна храна, пише Science Daily. Това показва експеримент, направен с ядрено магнитен резонанс (ЯМР), в който са взели участие 23-ма души. Те трябвало да наблюдават снимки на храна с ниска и висока калорийност и да индикират коя храна желаят най-много. Експериментът се провел на два етапа - първо участниците били подложени на ЯМР, след като са се били наспали добре и още веднъж след безсънна нощ.

Резултатите от ядрено магнитния резонанс показали, че след безсънна нощ хората предпочитали по-високо калорични храни като пица и понички. Това се дължало на забавената функция на кортекса - частта на мозъка, която регулира функции като памет, преценка и воля. В същото време по-основните части на мозъка, които регулират мотивацията и желанията са по-активни, според професор Матю Уокър от Бъркли. Когато участниците в експеримента са били добре отпочинали предпочитали по-здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Според Стефани Гриир, учен в същата лаборатория, "тези резултати хвърлят светлина върху това как мозъчната функция се нарушава в резултат на безсънието, което води до избор на по-нездравословни храни и следователно до по-висок процент на затлъстяване".  

Подкрепи Economic.bg