"Нека всички в Украйна заедно кажат Христос Воскресе"

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

Цитат на деня:

Молим те, славни Исусе, спри всяка война и всякакво настървение, произнесе папа Франциск във второто си пасхално слово за Великден. Папата бе приветстван още с появата си на балкона на площад "Св. Петър", изпълнен с богомолци от цял свят.

"Умоляваме те по-особено за Сирия, така че засегнатите от конфликта да могат да получат необходимите хуманитарни помощи, а страните в спор да съумеят да спрат употребата на сила, особено срещу беззащитните. И да намерят кураж да преговарят за мир, очакван вече толкова отдавна", каза папа Франциск.

Водачът на Римокатолическата църква не подмина размириците в редица африкански държави, Ирак, израело-палестинския конфликт, но специално наблегна на ситуацията в Украйна, като подчерта, че тази година католическият и православният Великден съвпадат.

Папата измоли от Господ и мир за Украйна: "Молим те да осветлиш и да вдъхновиш инициативи на помирение в Украйна, така че всички заинтересовани страни да направят всички усилия да не се стига до насилие и да изградят в дух на единство и диалог бъдещето на страната. И нека те да могат като братя всички заедно да кажат Христос воскресе".

Невероятно земният в своето поведение и послания отец не подмина да се помоли за болните по света, за здравето на всички деца, за заразените от смъртоносния вирус Ебола в няколко африкански страни.

И пак изненадващо, излезе от канона, като специално благодари на Холандия за прекрасните стотици хиляди цветя, които страната на лалетата изпраща за украса на площад "Св. Петър" за Великден години наред.

"Честито възкресение на всички, добър обяд и наздраве!" - с тези думи Франциск взриви аплодисментите на хората на площада, дошли да чуят неговата благословия.

Коментари: 0