Няма риск за доставките на руски газ за Европа

Газовият сектор няма да бъде засегнат в случай на икономически санкции, увери еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

„Не мисля, че има риск доставките на руски газ за Европа да бъдат засегнати от евентуални санкции от едната или от другата страна заради сегашното противопоставяне в Украйна”. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес. 

„Имам чувството, основаващо се на моите многобройни дискусии с „Газпром“, че нашият руски партньор ще изпълнява договорните си задължения и иска да доставя газ“ на страните от ЕС, заявява Йотингер пред германския в. „Велт ам зонтаг“. 

„Убедени сме, че в случай на икономически санкции, на Европа или на Русия, газовият сектор няма да бъде засегнат“, посочва еврокомисарят.  Руският газов гигант доставя близо 25% от синьото гориво на европейския пазар, допълни Йотингер. 

„Аз съм против да се ограничават или да се спират газовите ни връзки с Русия през идните години“, отбелязва еврокомисарят, допълвайки, че в същото време ЕС трябва да продължи стратегията си на диверсифициране. 

Норвегия и Алжир са големи доставчици на газ за Европа, а 30% от синьото гориво идва от самата Европа, от Великобритания и Холандия, посочи още Йотингер. 

Коментари: 0