Новият италиански премиер обеща ударни реформи

Енрико Лета предлага спирането на заплатите за министри от италианския кабинет, които получават възнаграждения и като депутати

Италианският премиер Енрико Лета ще отмени данъка върху първо жилище, който бе въведен от кабинета на Силвио Берлускони. Обещанието бе дадено пред Камарата на депутатите след стъпването в длъжност на новото италианско правителство. Лета заяви още, че ще премахне и провинциите с цел намаляване на публичните разходи.

Лета, който е от Демократическата партия, обяви, че смята да направи и нещо революционно - да спре публичното финансиране на партиите. Премиерът уточни обаче как точно ще се осъществи.

„Единственият възможен изход е успехът. След 18 месеца ще проверя дали програмата за реформи протича по план. Ако всичко се е провалило, ще поема последиците, като осовободя премиерския пост“, обеща той.

Друга от реформите, които ще предложи Лета, е спирането на заплатите за министри от италианския кабинет, които получават възнаграждения и като депутати. Министър-председателят изрази безкомпромисна увереност в успеха на предложените от него реформи. Ако това не се случи в следващите 18 месеца, премиерът увери, че ще подаде оставка.

След речта пред Камарата на депутатите очертаните от премиера приоритети на новото италианско правителство се очаква да бъдат подложени на вот на доверие в двете камари на италианския парламент.

Коментари: 0