Новият реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2023 г.

Проектната компания ще е с 2 млн. лв. начален капитал

Новият 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй” може да заработи през 2022-2023 г. Това заяви енергийният министър Делян Добрев по бТВ. Той обаче отказа да се ангажира по-сериозно със срок, тъй като все още са нужни дейности около лиценза. За сравнение Добрев посочи, че АЕЦ „Белене” е можело да заработи, както е по план, през 2017-2018 г.

В сряда е регистрирана новата проектна компания, която ще отговаря за бъдещия блок. Тя ще е 100 процента собственост на АЕЦ „Козлодуй” с начален капитал от 2 млн. лв. самият реактор ще е готов през октомври, но това не означава, че тогава ще започне строителството, заяви министърът.

Добрев заяви още, че в рамките на месец трябва да бъдат законово регламентирани отношенията между производителите и търговските вериги.

„Да, знам за този проблем, той съществува от няколко години. Не става въпрос за картел, а по-скоро за злоупотреба с пазарна сила”, посочи министърът. Той посочи, че е наясно с това, че търговски вериги са искали от производителите да им плащат за рождени дни, за забавянията на плащанията по фактури. Според него трябва да се намери правно решение, което обаче да не защитава само едната страна.

Той обаче отрече този проблем да се наблюдава и в останалите страни от Европейския съюз, като изключение е само Румъния, където също отношенията между веригите и производителите не са правно регламентирани.

България не е в криза, заяви министърът относно икономическия растеж на страната ни. По думите му подобен спад се наблюдава в целия ЕС.

Добрев не подкрепи идеята поскъпването на тока да се обвърже с повишаването на заплатите, тъй като според него това би довело до влошаване на конкурентоспособността в страната. По думите му автоматично вдигане на заплатите не трябва да има, като то трябва да дойде от по-високата производителност. Той посочи, че за последните 10 години кривата на ръста на цената на тока и увеличаването на заплатите е близка.

За рождения си ден, който е днес, министърът си пожела повече спокойствие. Нервите са много, а свободното време малко, допълни Добрев.

Коментари: 0