Обмислят затваряне на чейнджовете

За да избегнат фалити и санкции от НАП, бюрата ставали финансови къщи

152 ~ 1 мин. четене

Финансовото министерство обмисля вариант за затваряне на всички чейндж бюра, като обмяната на валута ще се извършва само от банките. Целта на мярката е да се избегне заобикалянето на закона от страна на бюрата, което продължава въпреки въведените по-строги правила в бранша, предаде бТВ.

Според новите правила чейнджовете могат да слагат максимум 5 процента надценка в обменния курс за деня вместо допустимите преди това 20 процента. От приходната агенция очакваха промяната да елиминира изцяло възможностите за заблуждаващи реклами и подвеждане на клиентите. От бранша тогава заявиха, че подобна промяна ще доведе до фалит на много от тях особено в летните и зимни курорти.

За да избегнат фалитите и санкциите на Националната агенция по приходите (НАП), чейндж бюрата ставали финансови къщи. Често бюрата имали по две табели, като едната, с драстично по-високи цени, била скрита вътре.

По думите на говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров това има всички белези на незаконно избягване на правилата.

Очаква се през следващата седмица БНБ да реши дали финансовите къщи могат да продължат така дейността си. 

Подкрепи Economic.bg