Около 100 души протестират срещу тютюневия дим

Очакванията са да се съберат около 800 души

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Протестът срещу падането на забраната за пушене на закрито започна в 11 ч. и към 11.30 пред Народното събрание има около 100 души. Очакванията на председателя на сдружението сдружение „България без дим" Гергана Гешанова са да дойдат около 800 души. Във Facebook над 8 100 души бяха потвърдили желание да участват на протеста.

Недоволните граждани са вдигнали балони, на които е изобразен знакът "Пушенето е забранено". Има и лозунги, които гласят: "250 милиона за цигарени болести годишно", "Печалбите за сметка на здравето са сигурни утрешни загуби", "Искаме цивилизована държава", "Не пипайте забраната", "Мразя забраните - махнете стоповете от кръстовищата".

Гешанова отбеляза, че конкретният повод за протеста е предложението на депутати от ПП „Атака" да се премахне пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Според нея предложението за отделни зали за пушачи и непушачи е неработещ модел у нас. На въпрос, как ще коментира това, че забраната и сега не се спазва на много места в страната, тя подчерта: "Нашето предложение е да се затегне режимът на контрола на забраната, като например заведения в които хронично се нарушава този закон да бъдат затваряни".

Коментари: 0