Орешарски: Противник съм да има тютюнев дим навсякъде

Трябва обаче малко да смекчим режима за пълна забрана за пушене на обществени места, смята министър-председателят

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Никога не бива да се връщаме към по-стари периоди на повсеместно пушене на обществени места. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред Дарик радио. "Противник съм на тютюневия дим навсякъде. От друга страна вероятно трябва малко да смекчим този режим за пълна забрана за пушене на обществени места", добави премиерът.

По думите му сме останали една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата.

"Може да проследите смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение и ще видите, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите", добави Орешарски.

На въпрос дали в заведение, което не може да бъде разделено, трябва да се да даде избор дали да бъде за пушачи или непушачи, той изрази мнение, че на такива места не трябва да се пуши, но подчерта, че решението ще вземе парламентът,

Колкото и да бъде увеличена помощта за отглеждане на бебе, нямало да е достатъчно

По темата за определяне размера на помощта за отглеждане на бебе от годинка до две годинки премиерът коментира в предаването "Седмицата", че през 2014-а помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. „Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско".

По думите му раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. „По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват", каза той.

Министър-председателят подчерта, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да има целеви характер подпомагането, защото една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, защото са достатъчно добре материално обезпечени.

Орешарски добави още, че правителството ще задържи увеличението на пенсионната възраст.

Коментари: 0