Опозицията е готова за "голяма коалиция" с Меркел

От германската Социалдемократическата партия обявиха, че са готви на проучвателни разговори с консерваторите на германския канцлер

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Основният опонент на Християндемократичният съюз (ХДС) на Ангела Меркел - Социалдемократическата партия (СДП) обяви, че е готова да води предварителни разговори за широка коалиция. Подобна готовност изразиха и от партията на "Зелените". Самата Меркел пък заяви, че задължително ще управлява в широка коалиция и няма да прави правителство на малцинството.

На изборите миналата седмица ХДС и съюзниците им от Християнсоциалният съюз (ХСС) спечелиха рекордните за обединена Германия 41.5% от гласовете на избирателите. Въпреки това обаче на Меркел не и достигат 5 депутати, за да формира мнозинство в 630-местния Бундестаг.

Преди изборите кандидатът за канцлер от страна на СДП Петр Щайнбрюк заяви категорично, че не иска да бъде слуга на Меркел. На извънредно партийно заседание снощи обаче ръководството на СДП е решило, че ще започне предварителни разговори с консерваторите на Меркел за възможността за "голяма коалиция". Решението е взето с категорично мнозинство, като само петима от общо 200 делегати са били против, а трима са се въздържали.

"СДП реши, че ние ще сме на разположение за проучвателни разговори с госпожа Меркел", каза председателят на партията Зигмар Габриел в края на четиричасовото заседание, след като десетки активисти протестираха шумно пред партийната централа против "голяма коалиция".

Финално коалиционно споразумение ще трябва да бъде одобрено от мнозинството от над 470 хиляди партийни членове. Това е непредвидим процес, който прави нереална перспективата за бърза сделка и може да усложни съставянето на правителството, отбелязва Reuters.

Проучване сред 926 партийни членове показва, че 65% от редовите членове на СДП са против влизането в коалиция с дългогодишния съперник, а сред ръководните кадри на СДП съпротивата достига 70%. Анкетирани са 926 партийни членове.Подкрепи Economic.bg