Орешарски: Нито лев от държавата за реиндустриализация

Предприемачи задаваха актуални въпроси на министрите на форума "Бизнес правителство"

Снимка: БГНЕС

120 ~ 2 мин. четене

Нито един лев от бюджета няма да бъде даден за покупка на предприятия и за придобиване на активи от страна на държавата. Това обяви премиерът Пламен Орешарски по време на националния форум "Бизнес-правителство" - "Рестарт на икономиката", който започна тази сутрин в НДК в София. 

Над 300 представители на компании и браншови организации дойдоха на кръглата маса с кабинета, за да отправят своите въпроси към министър-председателя и министрите.

Премиерът представи в кратко изложение приоритетите на правителството в икономическата сфера и финансите. Сред тях бе и реиндустриализацията. Този термин се свързва с асоциациите от един минал период, но изобщо нямаме това предвид, коментира Орешарски. Той уточни, че целта на тази мярка е целенасочено да се подпомагат частни инвестиции в сферата на индустрията, като бъдат облекчени административните процедури и намалени сроковете за стартиране на инвестициите, но не означава харчене на публични средства и влагането им в активи.

Относно мерките за активиране на реиндуструализацията, министър-председателят изтъкна още, че предстои цялостна промяна на Закона за публично-частното партньорство, защото настоящият повече възпрепятствал, отколкото благоприятствал тази дейност, както и промени в Закона за инвестициите. Сред основните промени там ще е облекчаването на администрацията, като ще се въведат декларативни режими за повечето изисквания за стартиране на инвестиции, а после ще има последващ контрол.

Орешарски бе категоричен, че ще се запазят ниските преки данъци - 10% корпоративен данък и 10% подоходен данък. Ще се запази и единната ставка от 20% за ДДС, защото ползите от нея са повече, отколкото тези от диференцирани ставки, категоричен бе той. 

Друг въпрос, по който министър-председателят изказа категорична позиция, бе запазването на валутния борд. Въпреки многото гласове за въвеждането на плаващ курс на лева с цел повишаване на конкурентоспособността на българската продукция при износ, смятаме, че фиксираните курсове в момента имат по-добър икономически ефект, особено за малки и изложени на външни влияния икономики като българската, обясни той.

Стабилизирането на сектор енергетика също бе посочено като основен приоритет. Сред мерките тук Орешарски изтъкна ускоряването на проекта "Южен поток", на изграждането на междусистемни газови връзки със съседните Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Образованието и здравеопазването бяха други два приоритета, като в първата област Орешарски посочи, че сред належащите мерки е връщането на професионализацията на средното образование, а във втората - въвеждането на електронна здравна карта и реформа в спешната помощ.

През месец март ще стартира нова гаранционна схема на Българската банка за развитие в полза на малките и средни предприятия, обяви на форума министърът на финансите Петър Чобанов. По нея ще се издават гаранции в размер до 50% на фирми, които кандидатстват по всички оперативни програми. По схемата ББР ще си партнира с 13 търговски банки, допълни финансист номер 1.

Подкрепи Economic.bg