Орешарски: Половината министри съм избрал лично

Ще подам оставка, когато изтече мандата или не мога повече да си върша работата, каза премиерът

64 ~ 3 мин. четене

Една част от министрите в кабинета са лично моя номинация, около половината. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за преаването „Дикоff” на Нова тв. Другата част от министрите са консултирани с двамата политически лидери, които подкрепят кабинета, обясни той. Нито един министър не ми е наложен, всичките съм приел аз. Имаше обаче някои номинации, от които се отказахме, обясни премиерът.

Кръгът „Делян Пеевски-Цветан Василев” тегне само хипотетично на управлението, коментира Орешарски в отговор на въпрос. Той сподели, че познава банкера Цветан Василев от 90-те години на мналия век, а з апоследно е разговарял с него преди няколко месеца, но не можа да си сомни точно кога.

С Пеевски си говоря също. Говорихме и когато беше предложен за председател на ДАНС, коментирахме контрабандните схеми и механизмите за пресичането им, призна премиерът.

Никога не съм се дразнил на въпроса „Кой?” и дори отговорих още на следващия ден – това е политическо решение, приключе той темата, довела до продължаващите от юни насам протести.

На въпрос защо единствено в България няма една разкрита корупционна схема на политическия елит, Орешарски заяви, че не чи следвало той да отговаря на такова питане, тъй като то е към друга, независима съдебна власт. Срещнах се с новоизбрания Висш съдебен съвет, изразих подкрепата си за тяхната работа, но нямам намерение да менторствам как те да си гледат работата, коментира премиерът.

Относно концентрацията на парични средства на държавни предприятия в определени банки, Орешарски посочи данни на финансово министерство към края на ноември 2013 г., според които в банката, където има най-голям процент от средства на държавни предприятия, този процент е 22% от всички пари на фирмите. Това е под нормата от 25%, коментира министър-председателят.

Ще подам оставка, когато изтече мандата на правителството, или когато нямам възможност повече да си върша работата, но сега мога, заяви още той. Орешарски отказа да коментира въпроса дали би подал оставка, ако двете партии, подкрепящи кабинета - БСП и ДПС, не спечелят най-много гласове на предстоящите през май избори за Европейски парламент.

Няма как България да не печели от газопровода „Южен поток”, коментира Орешарски. Засега приблизителната оценка за изграждането на тръбата е 3,5 млрд. евро, но тя не е окончателна. Оканчателната цена ще е ясна, когато бъде избрана фирмата изпълнител и се види офертата, която тя предлага. Увеличението на цената с 400 млн. евро идва от там, че е увеличен обемът на строително-монтажните работи и връзките, които трябва да се направят със съседни страни, обясни Орешарски. Транзитните такси все още са елемент на договаряне и затова не сме ги обявили, но всичко, което вече е договорено, е обявено, категоричен бе Орешарски. Той подчерта, че лихвата е намалена от 8% на 4,25 на сто.

Технологията за 7 блок на АЕЦ „Кзлодуй” е избрана без търг и конкурс, защото такава е практиката по света, а и компаниите, които строят ядрени реактори са общо 3 в целия свят, коментира Орешарски по повод споразумението, сключено с американската „Уестингхаус”. Когато стигнем до стъпката по изграждане на блока, тогава ще се проведе търг. За момента споразумението поставя 9-месечен срок, в който с „Уестингхаус” да се постигнат договорки и ако нямаме приемливи параметри, дори не мога да се ангажирам, че изходът от преговорите ще е успешен, каза Орешарски. Темата за държавни гаранции също е въпрос на преговори по финансовата схема.

Премиерът отказа да говори по темата „Белене”, тъй като в момента тече дело в Арбитражен съд межу България и „Атомстройекспорт” и според него не е удачно да се коментира, за да не се попречи на изхода на арбитража. 

Минимални изкупни цени на тютюна не е нормално да има и вероятно няма да има, коментира премиерът исканията на производители, които бяха подкрепени и от ДПС. Има други механизми, като например коопериране на производителите, за да могат да застанат срещу големите изкупвачи, коментира той.

Орешарски призна още, че през изминалите 7 месеца, откакто е начело на кабинета, няма взето решение в МС, което да противоречи на неговите принципи и разбирания. Единствено определи като спорно решението за замразяване на възрастта за пенсиониране, но коментира, че е настоял мярката да се наложи само временно. 

 

Коментари: 0