Париж замразява военните разходи

Основните съкращения вероятно ще станат в сухопътните сили

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Франция ще запази бюджетните си позиции в сферата на сигурността и отбраната в следващите 5 години. Това стана ясно, след като депутати и военни се противопоставиха на идеите за съкращения, които Европейския съюз препоръча на страната. Въпреки това, замразяването на разходите означава, че до 2019 г. по план работата си ще изгубят 34 хил. военнослужещи, съобщава AFP.

През последните години министерството на отбраната преминава през сериозни съкращения, като годишният му бюджет върви към свиване наполовина. Основният пакет с реформи, известен като „Бялата книга“, обхваща периода до края на 2018 г. Стратегията предвижда през 2014 г. разходите за отбрана да достигнат ниво от 31.4 млрд. евро годишно, или 1.5% от БВП.

Основните съкращения вероятно ще станат в сухопътните сили, докато бойната авиация няма да е толкова засегната. В същото време експертите отбелязват, че модерна артилерия с обсег от 40 км може да върши също толкова добра работа като самолетите, но оръдията струват в пъти по-евтино.

Информацията за военните разходи на Франция идва на фона на оповестения преди дни доклад на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира (СИПРИ). В него, анализаторите отбелязват, че орязването на огромните военни бюджети в западните страни е в контраст с тези в Китай и Русия.

Според тях политиката на строги икономии и изтеглянето на западните сили от Афганистан водят до намаляване на разходите сред първите, докато средствата, извлечени от икономическия растеж продължават да нарастват. Без да се отчита инфлацията военните разходи в света са спаднали с 0.5% по отношение на 2011 г., достигайки до 1.75 млрд. долара през 2012 г.

Подкрепи Economic.bg