Партията на Меркел се обяви против членството на Турция в ЕС

В предизборната програма на управляващия блок се обещава още запазване на данъците, но и бюджетни икономии, които остават приоритет

72 ~ 1 мин. четене

Канцлерът на Германия Ангела Меркел представи програмата на „Консервативния блок" в рамките на предизборната кампания. Управляващият в Германия блок потвърди, че е против присъединяването на Турция към Европейския съюз, съобщава Financial Times.

Християндемократическият съюз на Меркел и неговата партньорска партия в Бавария - Християнсоциалният съюз, се аргументират в предизборната си програма, че Анкара не изпълнява условията за членство.

В миналото Ангела Меркел многократно изразяваше своята визия за привилегировано партньорство с Турция, вместо пълноправно членство в ЕС. „Знаем, че тази възможност не се харесва и приема от Турция и затова този път в нашата програма сме използвали по-различен израз", обяснява канцлерът на Германия.

След острите критики на Меркел за полицейската намеса в парка „Гези" на площад „Таксим", напрежението между Берлин и Анкара силно ескалира.

В програмата се обещава още запазване на данъците, но и бюджетни икономии, които остават приоритет. Сред предизборните обещания на управляващата партия фигурират увеличаване на семейните помощи и повишаване на пенсиите на майките.

Парламентарните избори в Германия са на 22 септември.

Коментари: 0