Ипотечните кредити се повишиха с 10%

По-големите заеми се теглят, за да се купуват луксозни имоти

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Сумите на изтеглените ипотечни кредити през миналия месец са се повишили с 10%, сочат данните на "Кредит Център". Анализаторите обясняват ръста на средния размер с раздвижване на продажбата на луксозни имоти. Забелязва се и активизиране на гражданите, които отправят все повече запитвания за потребителски кредити.

"През май станахме свидетели на активност на пазара на ипотечни кредити, сходна с тази от април", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център". По думите му сделките с имоти във високия ценови клас бяха сред най-силно засегнатите от кризата, но още от началото на 2012 г. този сегмент започна възстановяване.

"Първите месеци на 2013 г. продължиха тази тенденция, което доведе и до повишение на стойността на част от изтеглените кредити", допълни Тошев. По думите му, активизирането на сделките за луксозни къщи и апартаменти са предизвикали и 3% ръст на заемите над 90 хил. евро през май.

Последният пролетен месец не ни направи свидетели на други по-сериозни промени на пазара на ипотечно кредитиране, посочват още от "Кредит Център". Лихвените нива се запазват стабилни, без съществена промяна остават и предпочитаните срокове за погасяване на ипотечните заеми. Известно повишение се наблюдава при броя на кредитополучателите от най-ниската и най-високата възрастова група.

Запитванията за потребителски кредити са се повишили с 12%. Причините за възстановяването на интереса към тези заеми вероятно са сезонни. Май е месецът, в който хората са в разгара на ремонтни дейности в домовете си, а по различни причини предварителното планиране на разходите за това често се разминава с финалната сметка. Други дейности като ремонт или покупка на автомобил, смяна на обзавеждане и разходи за обучение в чужбина също са сред мотивите на част от потребителите да прибегнат до потребителски кредит.

Прогнозата на експертите е за запазване на тенденцията на понижение на лихвите и по-голяма активност по отношение на търсенето на потребителки кредити. Ипотечното кредитиране ще се запази като обеми от последните няколко месеца. Политическите събития могат да повлияят на пазара на имоти и жилищно кредитиране, ако се премине към по-дългосрочна политическа нестабилност.

Подкрепи Economic.bg