Плевнелиев: Изборът на Сидеров е скандален колкото Пеевски

"Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират", смята президентът

112 ~ 1 мин. четене

Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски, заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус". „Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация,” каза Плевнелиев.

„Аз очаквам да бъде адресиран спешно и този въпрос. Очаквам да бъдат поети и ясни ангажименти, самият аз също работя. Как аз разбирам исканията на протестиращите с едно изречение: „Хората казват много ясно, че оттук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират. Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем – не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем”, заяви Плевнелиев.

За съжаление тази граница на почтеността беше прекрачена с назначението на Делян Пеевски. Аз искам да насоча вниманието и като директно избран от българските граждани мога да и ще говоря от тяхно име, допълни президентът.

След провала на Консултативния съвет за национална сигурност миналата седмица той ще проведе нови консултации с политическите партии заради протестите в страната през последните десет дни. „Стартирам консултации и се надявам на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност,” подчерта Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg