Патовата ситуация в Гърция вреди на еврото

Страховете за състоянието на испанските банки допълнително плашат инвеститорите в еврозоната

6600 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгува на близо три и половина месечно дъно срещу долара, заради политическата несигурност в Гърция, която заплашва спасителния план и увеличава възможността за излизане на страната от еврозоната.

Опасенията, че валутният блок може отново да потъне в дълговата криза, след подобието на стабилност през последните месеци, вреди и на високодоходните валути като австралийския долар.

На пазарите съвсем сериозно текат разговори и за излизане на Гърция от еврозоната. Това вероятно ще доведе до нов рейндж за единната валута под 1.30. Тя вече падна срещу долара до 1.2911 в сряда, което е пробив под техническата подкрепа на 61.8% корекцията на ралито от началото на годината от 1.2624 до 1.3487. Сутринта котировките бяха 1.2940, а следваща възможна подкрепа е 1.2819, което е 76.4% корекция на споменатия растеж. Кросът евро/йена е 103.15 и е близо до тримесечното дъно от вчера на 102.76.

Лидерът на левите в Гърция Алексис Ципрас се провали в опита си да състави правителство, което постави лидера на социалистите Евангелос Венизелос в позиция да направи последен опит да формира днес правителство. Шансовете за какъвто и да е коалиционен кабинет обаче са прекалено малки след двата неуспешни опита. Това означава, че най-вероятния резултат ще е нови избори в рамките на три до четири седмици. При положение, че Атина ще остане без пари през юни, едни нови избори могат да се окажат да бъдеш или да не бъдеш за Гърция, тъй като международните кредитори отказват да предоговарят условията на заема, което пък гръцките избиратели искат.

При последните проблеми в еврозоната, прибавени към скромния растеж в САЩ и Китай, търгуващите избягват рисковите валути като австралийския долар и фаворизират предлагащата сигурност йена. Австралийският долар слезе в сряда до 1.0021 срещу американския си съименик. Важна двойна подкрепа по Фибоначи е 0.9945, където се намира 76.4% корекция на покачването от ноември до февруари 0.9664-1.0857, както и 61.8% корекция на повишението от октомври до февруари. Кросът австралийски долар/йена падна вчера до четири месечно дъно от 79.77, а днес се разменя за 80.40. Йената е широко подкрепена след възстановяването на повечето загуби, претърпени след монетарните облекчения на централната банка през февруари. Долар/йена е 79.72 при три месечно дъно в сряда на 79.42.

Паундът се възстанови от 2-седмично дъно срещу долара в сряда на 1.6067 преди решението на Английската централна банка по-късно днес. Сутринта великобританската валута се разменяше за 1.6135. Повечето специалисти очакват банката да запази лихвите без промяна, както и количествените облекчения на 325 милиарда паунда. Други обаче не изключват разширение на програмата за покупки на активи.

 

Златото и петрола поевтиняват

 

Златото и днес изпитва затруднения с покачванията след три поредни сесии на загуби. Инвеститорите продължават да са неспокойни заради политическата обстановка в Гърция и проблемите на банковия сектор в Испания.

Спот цената е 1592 долара за тройунция при 4-месечно дъно вчера на 1579.30 долара.

Европейските правителства продължиха да поддържат платежоспособността на Гърция и вчера одобриха плащане от 5.2 милиарда евро от фондовете за извънредна помощ, въпреки опозицията на някои членки на еврозоната след изборните резултати в Гърция. Задълбочаващият се политически хаос в Гърция изглежда ще я постави обаче в неплатежоспособност и излизане от валутния съюз.

Страховете за състоянието на испанските банки допълнително плашат инвеститорите в еврозоната. Правителството вчера пое „Банкиа”, четвъртата по големина банка в страната, с цел да разпръсне съмненията за способностите й.

Пазарите избягват рисковите активи, а това дава сила на американските и германските облигации. Разпродажбите на испанските облигации обаче покачиха доходността по тях до над 6%.

Фючърсите на американския лек суров петрол са стабилни днес под нивата от 97 долара за барел след 6 поредни дни на загуби. Новината, че Гърция ще получи поредното плащане от помощите разпръсна засега съмненията, че европейските неволи ще засегнат търсенето на суровината.

Вчера контрактите завършиха с 20 цента по-ниско на 96.81 долара, а днес вече са 96.30 долара за барел.

Вчера министърът на петрола в Саудитска Арабия Али ал-Наими заяви, че петролните пазари ще останат добре снабдени и след въвеждането на новите международни санкции срещу Иран. И в момента обаче свръхпредлагането е с 1.5 милиона барела на ден.

Гърция се приближи до втори избори, когато вчера председателя на най-голямата партия предприе атака срещу лидера на левите Алексис Цапрас, казвайки че неговите планове за ново правителство ще доведат страната до излизане от еврозоната.

Китай ще намали днес цената на бензина и дизела в отговор на спада на цените на международните пазари. Скромното поевтиняване обаче е малко вероятно да се окаже достатъчно за стимулиране на търсенето.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg