Президентът представи кабинета „Близнашки“

4 вицепремиера ще застанат до служебния премиер

Президентът представи кабинета „Близнашки“
232 ~ 3 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Президентът Росен Плевнелиев представи състава на служебното правителство. Министър-председател очаквано е професорът по конституционно право Георги Близнашки. В структурата на кабинета влизат четирима вицепремиери с ресори – икономическа политика, социална политика, правосъдие и управление на средствата по европейските фондове. Те са съответно Екатерина Захариева, Проф. Йордан  Христосков, Христо Иванов и Илияна Цанова.

„Във време на изострена криза на доверието президентската институция изигра своята роля в търсене на диалога и национално отговорните решения. Проведени бяха консултации. В демократичните държавни единственият легитимен инструмент за преодоляване на политическите кризи са изборите. Те ще се проведат на 5 октомври. Утре официално разпускам 42-то Народно събрание и назначавам служебен кабинет. Служебното правителство е формирано и при работата си ще спазва принципите на експертност, надпартийност. Служебното правителство освен необходимост, е и възможност за България – да се реализират важни държавни приоритети”, подчерта Плевнелиев.

Предварителната заявка бе, че правителството ще е надпартийно, а трите основни приоритета пред него ще бъдат гарантиране на честни избори, стабилизиране на държавата и усвояване на средства от еврофондовете.

Считаше се, че най-голямо предизвикателство е представлявала позицията на финансов министър, особено с оглед ситуацията с Корпоративна търговска банка, по-ниската събираемост на данъчните приходи, спряното финансиране по някои оперативни програми и бюджетната процедура за следващата година. На „горещия стол” на финансист №1 сяда бившият шеф на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов. В последните дни се тиражираше и името на един от подуправителите на Българска народна банка и предишен служебен министър на финансите Калин Христов.

Дясната ръка на президента - началникът на кабинета му Екатерина Захариева, ще е отново вицепремиер, но този път с ресор икономическа политика. Тя ще бъде и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране. Васил Щонов е служебен министър на икономиката и енергетиката.

Илияна Цанова, от екипа на Плевнелиев, пак ще поеме еврофондовете - пост, който заемаше и в кабинета на Марин Райков, чийто вице бе. Тя е със седемгодишен стаж в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон като старши банкер. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции и в съфинансирането на проекти със средства от ЕС.

Правосъден служебен министър и вицепремиер с ресор правосъдие, вътрешен ред и сигурност е Христо Иванов. Министерството на вътрешните работи, ведомството с най-голям бюджет, се поема от Йордан Бакалов. Другото министерство в сектор сигурност – военното, се поема от Велизар Шаламанов.

Социален министър и вицепремиер по социалната политика е проф. Йордан Христосков - икономист с дългогодишен опит в сферата – бивш социален министър и управител на Националния осигурителен институт между 2000 и 2002г. Министър  на образованието е съветничката на президента доц. Румяна Коларова, а на здравеопазването - Мирослав Ненков.

Първи дипломат на България става Даниел Митов, който бе зам.-председател на ДСБ, а след това премина в редиците на България на гражданите.

Николина Ангелкова ще отговаря за транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Служебен министър на околната среда и водите е Светлана Жекова, а управлението в земеделското министерство се поема от Васил Грудев.

Мартин Иванов е служебен министър на културата, а олимпийската медалистка Евгения Раданова - на младежта и спорта .

Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област. Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“.От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по Конституционно право на Република България, Катедра „Конституционноправни науки” на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право на Република България.

От 2011 г. е член на Факултетния съвет на Юридическия факултет на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, ВСУ „Черноризец Храбър“ и Нов български университет.

През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси. През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Коментари: 0