Проблемите на испанските банки засилват натиска върху еврото

Спадът на петрола ще продължи и през тази седмица

Късите позиции в евро продължиха да нарастват и през изминалата седмица, достигайки рекордното ниво от 195 хил. спрямо 174 хил. седмица по-рано. Еврото остава под натиска на гръцката дългова и политическа криза, като вероятността страната да напусне еврозоната става все по-вероятна. Единната валута се понижи до 1.2495 спрямо американския долар, което е най-ниската стойност от началото на юли 2010 година. Спрямо японската йена еврото се понижи до ново 4-месечно дъно, към 99.35 йени.

Банковите проблеми в Испания продължават да се разрастват и оказват допълнителен натиск върху единната валута. Правителството на Испания инжектира банка Bankia с 19 млрд. евро, с което рискува ново намаляване на рейтинга на държавните облигации. Рейтинговата агенция S&P намали рейтинга на Banco Popular и на Bankia до най-ниско възможно ниво -junk. Сумата е рекордна в историята на страната и се прибавя към 4,5 милиарда евро държавен заем, конвертиран на 9 май в държавно участие в банката.

Според американски банкери Bankia, която съставлява 10% от испанската финансова система е "твърде голяма, за да фалира". Противен случай би засегнала целия финансов сектор.

Ръководството на най-богатата испанска област Каталуния заяви, че възможностите за самофинансиране са практически изчерпани и се обърна с молба за финансова помощ към правителството.

Продължава пренасочването на инвестиции от облигации на периферните държави към центъра. Лихвата на 10-годишните облигации на Германия спадна до рекордното ниво от 1.35 %. Масовото теглене на депозити в евро от гръцките банки продължава да нараства с оглед намеренията на гръцките политици да върнат драхмата. Ако през септември 2009 г. размерът на депозитите в гръцките банки е бил 237,8 млрд. евро, то към март тази година той вече се е свил до 165,3 млрд. евро - по неофициални данни, по около 900 млн. евро дневно . 

Според анализаторите на най-голямата японска брокерска компания Nomura, пазарната макрорамка ще остане негативна и през тази  седмица. Индексите на бизнес климата в индустрията на САЩ и Китай ще бъдат разочароващи. Според анализаторите на Nomura, EUR-USD може да спадне до 1.2000 преди изборите в Гърция на 17 юни. EUR-USD затвори седмицата под линията на покачващия се тренд от 2001 г., което създава дългосрочни негативни очаквания. В понеделник е почивен ден за САЩ. Американските пазари ще бъдат затворени и това вероятно ще ограничи дилърите от заемането на големи нови позиции.

Спадът на петрола ще продължи и през тази седмица

Натискът върху петрола се запази и през изминалата седмица, като американският суров петрол достигна до ново 7-месечно дъно в 89.26 долара за барел. Към края на седмицата цената отново се покачи над 90 долара, а към тази сутрин се котира на нива от 91.50/60 долара за барел. Сортът Брент се понижи до 105 долара за барел през изминалата седмица, а към ранните часове на тази сутрин се търгува на нива от 107.30/50 долара за барел. Много трейдъри, според направено проучване, смятат, че цената на американския петрол може да достигне до 85-84 долара за барел още през тази седмица. Главната обосновка за тези прогнози е очакването, че бягството от риск ще продължи като цяло, както и очакванията за спад на глобалната икономика и опасността от тежка и продължително рецесия.

Златото отчете известна корекция към края на седмицата, като успя да възстанови изгубените позиции дни по-рано. Ценният метал затвори петъчната търговия на цена от 1576/77 долара за унция, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0