Продават на търг най-големия розов диамант

Камъкът ще смени собственика си за малко над 8 млн. долара

В края на май аукционната къща Christie's ще предложи на вниманието на ценителите в Хонконг изключително рядък, голям и без каквито и да било дефекти розов диамант. Сумата, срещу която камъкът ще смени собственика си, е малко над 8 милиона долара.

От Christie's съобщават, че 12,04-каратовият розов диамант "Маршън пинк" е най-големият камък, предлаган някога на търг. Той е изключително рядък и е един от едва двата розови диаманта в света, които са със "значителен размер". Другият е 23,60-каратовият диамант "Улиямсън пинк", който бил подарен на кралица Елизабет II като сватбен подарък. 

Макар повечето естествени розови диаманти да имат оттенъци на лилаво, сиво или оранжево, в този камък няма ни най-малка следа от вторичен цвят. В момента той е собственост на частен колекционер и получил името си от американския бижутер Роналд Уинстън през 1976 г., когато САЩ изпращат първите си две сонди до Марс. 

Втори голям диамант, 11-85 карата, ще бъде продаден заедно с "Маршън пинк" и се очаква за него да бъдат платени над 1,7 милиона долара. Двудневният пролетен търг за бижута на "Кристис" ще се проведе в Хонконг.

Коментари: 0